Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Λίγα λόγια για την Ακτή Τάρπον Σπρίνγκς … μετά την «Φιέστα»

Το νησί μας επιτυχώς φιλοξένησε χθες τα 70 περίπου ιστιοφόρα σκάφη της REGATTA BODRUM CUP ΧΧΙΙ, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σ’ όλους τους Καλύμνιους και τους επισκέπτες.  Μπορέσαμε και πάλι να νοιώσουμε υπερήφανοι, κοιτώντας από ψηλά, από τα μαράσια το λιμάνι της Καλύμνου, να είναι γεμάτο ξανά με σκάφη. Περήφανοι επειδή σαν αποτέλεσμα της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, σήμερα έχουμε την τύχη να είμαστε σε θέση να φιλοξενούμε τα σκάφη μιας τέτοιας διοργάνωσης.
Οφείλουμε λοιπόν τώρα που τελειώσανε οι φιέστες των εγκαινίων και της πρώτης ουσιαστικής μεγάλης κλίμακας δοκιμής της  Ακτής /Μαρίνας Τάρπον Σπρίνγκς  να πούμε δυο λογάκια για το πώς φτάσαμε εδώ και να ευχαριστήσουμε και κάποιους ανθρώπους.
Ο πρώτος που ασχολήθηκε με το έργο αυτό στην παραλιακή ζώνη από το Δημαρχείο έως του Βουβάλη ήταν ο Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος και φρόντισε να αφήσει στην επόμενη Δημαρχεία του κυρίου Ρούσσου έτοιμη και πληρωμένη μελέτη. Δυστυχώς όμως η παράταξη του κυρίου Ρούσσου δεν έδωσε συνέχεια στο έργο αυτό.
Ερχόμαστε αισίως λοιπόν στο Νοέμβρη του 2004 όταν ο τότε συμπατριώτης μας Δρόσος Ταυλάριος από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΝΑΛ που κατείχε από το 2004 έως το 2007 ξέθαψε το θέμα από τα αζήτητα. Κάλεσε τότε με δική του πρωτοβουλία στα γραφεία της Ιχθυόσκαλας σύσκεψη  με την παρουσία του Δημάρχου Γεώργιου Ρούσσου, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Μπούκη και του Προέδρου της Παράκτιας Αλιείας Γεώργιο Κατσοτούρχη. Στο σημείο αυτό λοιπόν ανακαλύπτουν πως υπήρχε έτοιμη μελέτη για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΠΑΛ μόλις άνοιγε. Το μόνο που έλειπε ήταν να γίνει και μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επειδή όμως, το να γίνει μια τέτοια μελέτη ήταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, κινδυνεύαμε να μην προβάλουμε να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα αυτό όταν άνοιγε. Στην συνέχεια ο κύριος Ταυλάριος προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτή κατάφερε με τις πιεστικές του ενέργειες προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να δεχτεί την ήδη έτοιμη μελέτη και έγκριση για το έργο της Μαρίνας. Έτσι λοιπόν από εκεί και πέρα και με μια άψογη συνεργασία μεταξύ Δρόσου Ταυλάριου, Γιώργου Κατσοτούρχη και Μιχάλη Μπούκη κατάφεραν να εντάξουν το έργο τελικά στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντί για το Πρόγραμμα ΕΠΑΛ. Ο λόγος που εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και όχι στο Πρόγραμμα ΕΠΑΛ είναι επειδή εξαιτίας της έλλειψης ώριμων έργων για ένταξη στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου πήρε την πρωτοβουλία τότε ο Χαράλαμπος Κόκκινος ως Γ.Γ. της Περιφέρειας να το εντάξει στο ΠΕΠ.
Το μόνο σκοτεινό σημείο του έργου αυτού που έχει καταγραφεί και θα μείνει στην ιστορία είναι όταν συνήλθε στη Κάλυμνο η Επιτροπή παρακολούθησης του ΕΠΑΛ και ενώ οι κύριοι είχαν συνεννοηθεί πως το μόνο έργο το οποίο θα ζητηθεί να είναι αυτό της παραλιακής ζώνης, ο κ. Ρούσσος για λόγους που ακόμα και σήμερα κανένας δεν έχει καταλάβει αναφέρθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο της Τελένδου, ρισκάροντας έτσι να τα τινάξει όλα στον αέρα. Πιθανολογούμε πως ίσως έφταιγε η αλλεργία που έχει για οτιδήποτε έργο μπορεί να φέρει και την υπογραφή του αντιπάλου του Δημήτρη Διακομιχάλη.
Εμείς πάντως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αυτούς πίστεψαν στο έργο αυτό, έτρεξαν για το έργο αυτό και κατάφεραν να κάνουν το έργο αυτό πραγματικότητα για το καλό του νησιού μας. Είναι ενδεχομένως το μόνο έργο της Καλύμνου που έγινε με την συνεργασία όλων όσων μπορούσαν να συντελέσουν στο να γίνει.
-Γιώργος Ν. Λιάς



ΠΗΓΗ : www.kalymniansvoice.gr

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση με το 2ο Δημ. Σχολείο Πόθιας (3 ΦΩΤΟ, 7 VIDEO)



Το βράδυ της Παρασκευής, 22.10.10, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόθιας
(Αγ. Στεφάνου) πραγματοποίησε την προγραμματισμένη διαπολιτισμική
εκδήλωση υποδοχής ξένων μαθητών και δασκάλων, στα πλαίσια του
προγράμματος comenius στο οποίο συμμετέχει μαζί με σχολεία από
άλλες έξι χώρες. (Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετειχε και το Μανιάειο 6ο Δ.Σ.)
Η εκδήλωση έγινε στην αυλή του σχολείου και τίμησαν με την παρουσία
τους το σχολείο και τους φιλοξενούμενους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος,
ο πρόεδρος του ημ. σ/λίου κ. Σ. Ζερβός και ο αναπληρωτής έπαρχος κ.
Κ. Σταυλάς. Το «παρών» έδωσαν και οι εκπαιδευτικές αρχές του νησιού,
καθώς και γονείς των μαθητών του σχολείου, αλλά και φίλοι του Ιδρύματος Ελέους, στο οποίο ανήκει το κτίριο του σχολείου.
Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο, σύμφωνο με τις απαιτήσεις μιας εκδήλωσης,
με τραγούδια και χορευτικά, αντιπροσωπευτικά της κάθε χώρας των
σχολείων του προγράμματος.
 Πολύ ωραία ήταν και η χορωδία των μαθητών του σχολείου υπό τη
διεύθυνση του μουσικού κ. Π. Χριστοδούλου (πιάνο). (Η "εμφάνιση"
της εικονιζόμενης μικρής, με δικά της χορευτικά, ήταν εκτός
προγράμματος)


Επίσης, εντυπωσιακή εμφάνιση είχε και η ορχήστρα με βιολιά και λαούτο,
της οικογένειας του ιερέα (της ενορίας Αγ. Αθανασίου) Μιχ. Κουκουβά
(βιολί), με την πρεσβυτέρα (λαούτο) και τα πέντε παιδιά του (5 βιολιά…).

Το μουσικό συγκρότημα έπαιξε πολύ ωραίους παραδοσιακούς χορούς
και χειροκροτήθηκε θερμά, όπως και οι μικροί χορευταλάδες του σχολείου.
Η εκδήλωση ήταν πολύ καλά οργανωμένη, με καλλιτεχνικά δρώμενα,
τα οποία «κατακτήθηκαν» από τους μαθητές με πολλές ώρες διδασκαλίας
και άσκησης. 
Αλλά αυτή η επιτυχία της βραδιάς δεν ήταν μια αυτόνομη σχολική γιορτή.
Αποτελούσε μέρος του προγράμματος διαπολιτισμικού προγράμματος, το
οποίο εξελίσσεται εδώ και τρία χρόνια και αποτελεί μέρος της παιδείας
που παρέχει το σχολείο αυτό στους μαθητές του.
Από την άποψη του εμπλουτισμού της παρεχόμενης παιδείας και του
ανοίγματος του σχολείου προς την κοινωνία και την επικοινωνία
με σχολεία άλλων χωρών, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο δ/ντή
κ. Γιάννη Θεοφιλίδη και στο διδακτικό προσωπικό, αλλά και στους γονείς
και τους χορηγούς που πάντα συντρέχουν το σχολείο στο ωραίο του έργο.  




















ΠΗΓΗ: www.argokalymnos.gr

«Ελλάς � Τουρκία Συνεργασία»; Θετικά βήματα (5 φωτο, 5 VIDEO)

Με την ευκαιρία των 22ων Διεθνών Αγώνων Ιστιοπλοΐας που διοργάνωσε η Τουρκία με την επωνυμία "BODRUM CUP XXII", ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος πέτυχε να φέρει  στην Κάλυμνο, το μεσημέρι της 22.10.2010, τα 100 σκάφη που συμμετείχαν στους αγώνες με πλήρωμα 1000 ιστιοπλόων. 
 Οι Τούρκοι ιστιοπλόοι κατέπλευσαν στην Κάλυμνο το μεσημέρι και ξεχύθηκαν στην Πόθια για περιήγηση και αγορές. Οι 1000 επισκέπτες ήταν μια καλή «ένεση» στην «ασθενούσα» τοπική αγορά, ώστε και από αυτή την άποψη ήταν επιτυχία του δημάρχου που έφερε τους Τούρκους στην Κάλυμνο, με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου KALYMNA YACHTING  LTD κ. Καπαδάκη. 
 Εκδήλωση υποδοχής
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος διοργάνωσε εκδήλωση υποδοχής στη νέα προκυμαία,  Δημαρχείου-Ιχθυόσκαλας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θετικό. Υπήρχε εγκαρδιότητα, πολλές ανταλλαγές δώρων και ζωηρά χειροκροτήματα εκ μέρους των Τούρκων επισκεπτών. Οι Καλύμνιοι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής κ. Φράγκος (βιολί) και Καμπουράκης (λαούτο) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων ζέστανε την ατμόσφαιρα με τους συναρπαστικούς καλύμνικους χορούς από ομάδα 10 επίλεκτων χορευτών (4 άνδρες, 6 γυναίκες), που διαθέτουν ωραία εμφάνιση και είναι εκπληκτικοί στην κίνηση τους. Χωρίς το Λύκειο η βραδιά θα ήταν πολύ φτωχή. 
 Παρών και ο μητροπολίτης
Στην πρώτη γραμμή της υποδοχής ήταν και ο μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο οποίος (χάρισε και έλαβε δώρο), όντας επικεφαλής  της τοπικής Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απέδειξε ότι ο Χριστιανισμός δε φοβάται την προσέγγιση των ανθρώπων διαφορετικής εθνότητας και άλλου θρησκεύματος. Στο χαιρετισμό του, μεταφέροντας και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μίλησε για την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να συνδέει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από έθνη και θρησκείες. 
Η ολοκλήρωση του προγράμματος
Μετά τη βραδινή εκδήλωση, που τελείωσε γύρω στις 9 η ώρα, οι επισκέπτες ιστιοπλόοι πήγαν για μεζέδες και βραδινό φαγητό στα παραλιακά μαγαζιά της Πόθιας. 
 Το πρόγραμμα του κατάπλου ολοκληρώθηκε την επομένη το μεσημέρι, όταν το μεσημέρι τα 100 ιστιοφόρα της τουρκικής 22ης Gegatta απέπλευσαν από το λιμάνι της Καλύμνου πραγματοποιώντας μια φαντασμαγορική έξοδο ενός τεράστιου τουριστικού στόλου, με πλοία εκπληκτικής ομορφιάς, δημιουργήματα καλλιτεχνικής ναυπηγικής. Σκάφη εντυπωσιακά στο μέγεθος και το σχήμα, που εκπέμπουν μεγαλοπρέπεια και συνδυάζουν το μοντέρνο και το ηρωικό των θαλασσοπόρων. 
Η ουσία της επίσκεψης
Αλλά αυτή η εικόνα από την επίσκεψη και τις εκδηλώσεις είναι η επιφάνεια των γεγονότων, που αν δεν είχαν βάθος και ουσία, δε θα έλεγαν και καμιά σοβαρή αξία. Και η ουσία είναι ότι ο κατάπλους των Τούρκων ιστιοπλόων με τη συνοδεία τριών Τούρκων δημάρχων από τις απέναντι παραλιακές πόλεις, με επικεφαλής το δήμαρχο του Μπόντρουμ, άνοιξε το δρόμο για μια ευρύτερη προσέγγιση της Καλύμνου με τις πόλεις των αιγαιακών παραλίων της Τουρκίας. Δόθηκε η ευκαιρία να γίνει και πάλι μια προσπάθεια για την αναθέρμανση της συνεργασίας της Καλύμνου με τους γείτονές μας πάνω σε θέματα τουρισμού.
Παράλληλες συναντήσεις στην ίδια «γραμμή»
Και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνάντηση-υποδοχή των Τούρκων στην Κάλυμνο συνέπεσε με τη συνάντηση και συνεργασία που είχαν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ντ. Ερντογάν. Στην Αθήνα συνομίλησαν οι δύο πρωθυπουργοί για τη συνεργασία Ελλάς-Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις παράλιες προς το Αιγαίο πόλεις της Τουρκίας και τα νησιά μας, και στην Κάλυμνο συζήτησαν για το ίδιο ακριβώς θέμα οι δήμαρχοι Τουρκίας με το δήμαρχο της Καλύμνου. Είχαμε την ίδια ημέρα παράλληλες πολιτικές επαφές και δράσεις. Αυτή η ενιαία εθνική «γραμμή» πολιτικής που θα μπορούσε να χωρέσει στο σύνθημα «Ελλάς-Τουρκία Συνεργασία» είχε σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ κυβερνήσεων, την κεντρική απόφαση, και παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο, στην Κάλυμνο, είχε την πρώτη προσέγγιση για πρακτική εφαρμογή. 
Οι επιφυλάξεις, καλές
Ισως μερικοί προβάλουν επιφυλάξεις, βάζοντας ερωτηματικό στη λέξη Συνεργασία («Συνεργασία»;). Ακόμη και να φέρουν αντιρρήσεις. Είναι ίσως δικαιολογημένες τέτοιες αντιδράσεις (ο καθένας με το δικό του τρόπο σκέψης και τη δική του «ορατότητα»), αλλά εντέλει κι αυτές οι διαφορετικές «φωνές» βοηθάνε στην προώθηση μιας ειλικρινούς συνεργασίας, για και οι Τούρκοι θα βεβαιώνονται ότι πρέπει να δείχνουν έμπρακτα την καλή τους διάθεση, ώστε να κλείνουν τα ελληνικά στόματα διαμαρτυριών και επιφυλάξεων.  
Από αυτή την άποψη, λοιπόν, η όλη επίσκεψη έδωσε αισιόδοξο μήνυμα για καλύτερες μέρες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. 















ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Ψηφοδέλτια Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
«ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
1.             Ατσά Μαρία (Ν. Υόρκη) 
2.             Βορδόχειλας Μανόλης
3.             Γιαμαίος Μανόλης
4.             Γεωργαντής Παντελής
5.             Ζερβός Σακελλάρης
6.             Ζερβού Φανή
7.             Ζωγραφάκης Ιωάννης
8.             Καλατζής Παναγιώτης
9.             Καλικάζαρος Γιώργος
10.         Καμπούρης Θεοφίλης
11.         Καραβοκυρός Μιχάλης (Γαλλία) 
12.         Κάτρης Μιχαήλ ΙΚΤΕΟ 
13.         Κηρύκου-Τσαούση
14.         Ζαγοριανού-Κορφιά Καλλιόπη
15.         Κουρούνη-Πουλλά Μ. (Τάρπον)
16.         Λάμπα Βάσω
17.         Λελέκης Μιχαήλ
18.         Μαμουζέλος Μιχαήλ
19.         Μαστροκούκος Ιωάννης
20.         Μαύρος Γιώργος
21.         Μελά Ιωάννα
22.         Μοδέστου Κατερίνα
23.         Μουσελλής Μανόλης
24.         Μπούκης Μιχαήλ
25.         Πιζάνια Μόνικα
26.         Πλάτσης Νικόλαος
27.         Πουλλά Μαριάννα
28.         Σισώη Πετρούλα
29.         Σκουμπουρδής Αγαπητός
30.         Στάλα-Βρεττού Σεβαστή
31.         Σφουγγαριστός Χαράλαμπος
32.         Τρικοίλης Αναστάσιος
33.         Τρικοίλης Σ. Αντώνιος
34.         Τρουμουλιάρης Απόστολος
35.         Τσάκκου Γεωργία
36.         Τυρίκος-Εργάς Πανορμίτης
37.         Φράγκος Αντώνης
38.         Χαλκιδιού-Σκυλλά Φανερ.
39.         Χαλκίτη Ειρήνη
40.         Χριστοδούλου Φίλιππος
41.         Ψαρομπάς Βασίλης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
«ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»
2.             Ανδρέου Γιώργος
3.             Ανέμης Γεώργιος
4.             Βεζυροπούλου Μαρία
5.             Βλάχου Μελπομένη
6.             Βαπόρης Φανούρης
7.             Γαβαλάς Νικόλαος
8.             Γαλιμιτάκης Ιωάννης
9.             Γεωργιάδης Δημήτρης
12.         Ζωΐδης Παντελής
13.         Καβουκλή Κυριακούλα
17.         Κλήμης Παντελής
20.         Κυπραίος Μιχαήλ
22.         Λελέκη Μαρία
23.         Μάγκου Νομική
24.         Μιλάτος Αντώνιος
25.         Μούγκρου Μαρία
26.         Πανάτου Μαρία
29.         Πονήρης Μιχαήλ
31.         Σέμπρος Ιωάννης
34.         Τάτσης Ιωάννης
36.         Τσέρος Ηλίας
38.         Χατζηδάκη Νίκη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ
«ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»
1 Αλεξανδράκη Μαρία
2 Βάλλα-Σταυροπούλου Ελένη
3 Βάλλας Μιχάλης
4 Διαμαντής Ιωάννης
5 Διονυσίου Καλλιόπη
6 Δρόσος Γεώργιος
7 Ζαΐρη Αικατερίνη
8 Ζαΐρης Κωνσταντίνος
9 Καραντώνης Αντώνιος
10 Κλειδαράς Μάμμας
11 Κουμπάρος Μιχάλης
12 Κουντούρης Αντώνιος
13 Κουτούζης Εμμανουήλ
14 Μαγκάκης Ιωάννης
15 Μάγκος Ιωάννης
16 Μαγκούλιας Εμμανουήλ
17 Μαργαρίτης Νικόλαος
18 Μαρίνος Ιωάννης
19 Μαρκαντωνάκης Παναγιώτης
20 Μεΐμάρη Ελένη
21 Μελάς Γεώργιος
22 Ξυλουράς Κωνσταντίνος
23 Οικονόμου Εμμανουήλ
24 Οικονόμου Νομική
25 Πατέλλης Νομικός
26 Πιζάνιας Θεόδωρος
27 Πλάτσης Σακελλάρης
28 Πλάτσης Χαράλαμπος
29 Ρήγας Μικές
30 Σαρούκου Αικατερίνη
31 Σκυλλάς Θέμελης
32 Ταμπουράς Κωνσταντίνος
33 Ταυλαρίου Νομική
34 Τηλιακός Σακελλάρης
35 Τρικοίλης Γεώργιος
36 Τρουμουλιάρη Μαρία
37 Τσουγκράνης Μιχάλης
38 Φρατζής Νέστωρ
39 Χούλλη Καλλιόπη
40 Χούλης Φραγκούλης
41 Ψαράς Γεώργιος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
1.       ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
2.       Βουρεξάκη Αικατερίνη (Κάλυμνος-Αθήνα)
3.       Γιαμπιεράκη Χρυσούλα Πάτμος)
4.       Κότττορος Κων/νος (Αγαθονήσι)
5.       Λαθουράκης Μιχαήλ (Κάλυμνος)
6.       Κατσοτούρχης Γιώργος (Κάλυμνος)
7.       Ρεΐση-Γλυνάτση Νικητάδαινα (Κάλυμνος)
8.       Σούλος Νικόλαος (Λέρος)
9.       Σταυλάς Κων/νος (Κάλυμνος)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
1. Βαγγέλης Ιωάννης (Λέρος)
2. Θεοδοσίου Ειρήνη (Κάλυμνος)
3. Καλαθιανάκης Αγγελος (Κάλυμνος)
4. Κανάρης Σταύρος (Λέρος)
5. Κουτλάκης Ιάκωβος (Πάτμος)
6. Μαραγκός Δημήτρης (Κάλυμνος)
7. Τεζάρης Γεώργιος (Κάλυμνος)
8. Χατζηγεωργίου Σοφία (Κάλυμνος)
ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
1.             Γαμπιεράκης Μανώλης (Πάτμος)    
2.             Γουρλάς Νικόλαος (Κάλυμνος) 
3.             Κότορου Μαρία (Κάλυμνος)
4.             Μαΐλλης Θέμελης (Κάλυμνος)
5.             Μακρής Ελευθέριος (Λειψοί).
6.             Μακρυλλός Γιάννης (Κάλυμνος)
7.             Ρήγα-Χατζηλάου Κατερίνα (Κάλυμνος
8.             Χούλλης Σακελλάριος (Κάλυμνος) 
«Οικολόγοι Πράσινοι» κατεβαίνουν στις περιφερειακές εκλογές Ν. Αιγαίου με επικεφαλής τον κ. ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ


ΠΗΓΗ: www.argokalymnos.gr/

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...