Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Παγκαλυμνιακό προσκύνημα ο Αγ. Παντελεήμονας Πανόρμου (3 VIDEO)

Το τάμα και η ευχή του ξενιτεμένου Καλύμνιου είναι να βρίσκεται στο νησί του την ημέρα της εορτής Αγίου Παντελεήμονα, στην Βουκολιά Πανόρμου. Αλλά και οι ντόπιοι, παρόλο που τους δίνεται η ευκαιρία όλο το χρόνο να ανεβαίνουν στο μοναστήρι και να προσκυνούν, την ημέρα της εορτής θεωρούν ιερό και ύψιστο πνευματικό-θρησκευτικό καθήκον να ανάψουν ένα κερί στην εικόνα του και να χαρούν την συνάντηση φιλικών και συγγενικών τους προσώπων στο δρόμο προς και από το μοναστήρι και στον ιερό χώρο της μονής.
Φέτος πολλοί Καλύμνιοι της Αμερικής είχαν τη χαρά να εκπληρώσουν το τάμα τους και να νιώσουν την πληρότητα από την πραγμάτωση της ευχής τους. Μέλη της Παγκαλυμνιακής Ομοσπονδίας (Καλυμνιακών Συλλόγων από τις περισσότερες πολιτείες) των ΗΠΑ, προγραμμάτισαν να βρίσκονται στην Κάλυμνο, για τις εκδηλώσεις του Δήμου, στην εορτή του Αγ. Παντελεήμονα (26-27 Ιουλίου).
Η μεγάλη όμως έκπληξη της φετινής πανήγυρης ήταν η ανάβαση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου στο σπήλαιο του μοναστηριού, με τελετουργικό λιτάνευσης και με ακολουθία ιερέων, ηγουμένων του μητροπολίτη κ. Παϊσίου και του επισκόπου κ. Εμμανουήλ.
Η εικόνα είναι του 18ου αι., έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία αλλά πολύ μεγαλύτερη ακόμη είναι η πνευματική της δύναμη στη θρησκευτική συνείδηση των Καλυμνίων. Και αυτό φάνηκε, για μια ακόμη φορά, πολύ καθαρά στη στάση του κόσμου όταν είδε την ακολουθία των ιερέων να ανεβάζουν την εικόνα από τις σκάλες της μονής στο σπήλαιο του μοναστηριού. Καθ’ όλη τη (δίωρη) διάρκεια του Εσπερινού και ώρες μετά ο συνωστισμός και η αγωνία των πιστών για να αξιωθούν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου ήταν κάτι το πρωτοφανές. 
Ετσι, το μοναδικό πνευματικό κέντρο της φετινής πανήγυρης του Αγίου, για τους προσκυνητές και για όλη την Κάλυμνο, ήταν η θαυματουργή εικόνα του (αναργύρου) άγιου ιατρού. Ο μητροπολίτης με την κίνησή του αυτή, να εκθέσει σε λαϊκό προσκύνημα την εικόνα, έδωσε την πιο ωραία απάντηση σ’ όσους την αναζητούσαν και ρωτούσαν με αγωνία για την τύχη της (ειδικά μετά τη σχετική αναφορά μας στο νέο μας βιβλίο «Ο Ξεναγός της Καλύμνου»).
Ο φετινός εορτασμός του Αγίου των Καλυμνίων είχε αυτή τη σπάνια ιδιαιτερότητα.

(από δεξιά: Κασσάρας, Μπούκης, Σισώης, Αλαχούζος)








ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...