Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Λαμπρός ο εορτασμός του πολιούχου Αγ. Νικολάου (ΦΩΤΟ 8 VIDEO 4)

Η πανήγυρη του πολιούχου της Καλύμνου Αγ. Νικολάου γιορτάστηκε και φέτος με ξεχωριστή ευλάβεια και λαμπρότητα. Ηταν ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες, τους επαγγελματίες και τα εμπορικά καταστήματα, αλλά η αγάπη των Καλύμνιων προς τον προστάτη των σφουγγαράδων δεν περίμενε καμιά κρατική αναγνώριση αργίας. Η παύση από κάθε εργασία ήταν συναισθηματική και πνευματική κατάφαση που εκφραζόταν με ευλάβεια από όλους τους Καλύμνιους προς το «δικό» τους Αγιο. 
Και η πανήγυρη του Αγ. Νικολάου στο «νησί των σφουγγαράδων» αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο θρησκευτικής, και γενικότερα της πολιτισμικής, παράδοσης αιώνων.

Ο μεγαλοπρεπής φερώνυμος ναός, που δεσπόζει στο δεξιό άκρο της παραλιακής λεωφόρου, στην Πόθια, ήταν το επίκεντρο της εορτής. Την παραμονή εψάλη μέγας πανηγυρικός χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου, ενώ η παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λιμενικών αρχών του νησιού, αλλά και η συμμετοχή μεγάλου πλήθους λαού, προσέδωσαν στην εορτή ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Απονομή οφικίου
 Το πρωί, προς το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο μητροπολίτης απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον αιδ. Κωνσταντίνο Σμαλιό, θεολόγο, ο οποίος, αν και έχει  θητεία ιερωμένου λίγα χρόνια, ως εφημέριος του Αγ. Νικολάου δίπλα στον επί πολλές δεκαετίες εφημέριο αιδ. Γερβάσιο, έχει επιδείξει θαυμαστό ζήλο και απόλυτη προσήλωση στα ιερατικά του καθήκοντα με μοναδική ταπεινότητα και αθόρυβη σεμνότητα. Στην εξαίρετη παρουσία του ως λειτουργός έχει προσθέσει ήδη τεράστιο πνευματικό έργο αλλά και πρωτοφανές, για ιερέα, χειρωνακτικό έργο, για την ανακαίνιση του ναού με όσο γίνεται μικρότερες δαπάνες, συνεργαζόμενος άψογα μαζί με όλα τα μέλη του εκκλ. συμβουλίου. Γι’ αυτό και το «άξιος» που αναφώνησε ο μητροπολίτης όταν το απένειμε το σταυρό και το επιγονάτιο του Οικονόμου, το επανέλαβε με ζωηρή τη φωνή όλο το εκκλησίασμα και ήταν αυτό μια επιπλέον κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση.
Θείο Κήρυγμα
 Την τελετή της απονομής του οφικίου ο μητροπολίτης ανάγνωσε ευχή υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τεθνεώτων ναυτικών της Καλύμνου, για τους οποίους παρατέθηκαν κόλλυβα, και στη συνέχεια ακολούθησε σύντομο θείο κήρυγμα του μητροπολίτη για τον Αγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών. Οκ. Παΐσιος έκλεισε  με τις ευχές του προς τους παρόντες πολιτικούς, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ζωίδης, τον τ. βουλευτή και υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκη, το νέο δήμαρχο κ. Δ. Διακομιχάλη, το νέο βουλευτή κ. Γ. Κασσάρα, τον αντιδ/ρχο κ. Μ. Μπούκη, και τα λοιπά πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τους αξιωματικούς του Στρατού και του Λιμενικού. Οκ. Παΐσιος, με το ζωηρό ενδιαφέρον που τον διακρίνει για τα κοινωνικά προβλήματα, έκανε έκκληση προς τον κ. Ζωίδη να μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα των Καλυμνιών να απελευθερωθούν οι θάλασσες για την αλιεία και τη σπογγαλιεία. Επίσης, εξήρε και την αξία του ταξιδιού που  πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος σε πολιτείες της Αμερικής για συνεργασία με τους αποδήμους Καλύμνιους.
Λιτάνευση
 Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση του αγιασμένου λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που φυλάσσεται στην εκκλησία, της και της ιερής εικόνας του, με τη συνοδεία της Δημ. Φιλαρμονικής από το Λιμεναρχείο ώς τον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού. 
 Η συμμετοχή του λαού ήταν εξαιρετικά μεγάλη, έτσι ώστε η λιτάνευση να αποτελέσει την κατακλείδα του παγκαλυμνιακού εορτασμού και της μέγιστης τιμής προς τον προστάτη των θαλασσινών Αγιο Νικόλαο.
 




ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΑΣ Ι.Μ.ΑΓ.ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 4-12-2010













ΠΗΓΗ : www.alithiafm.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...