Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Λαμπρός ο αγιασμός των υδάτων στην Κάλυμνο

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να κατέβει πολύς κόσμος στο λιμάνι της Πόθιας, για να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων με τη ρίψη του τιμίου σταυρού στη θάλασσα από το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, και το διαγωνισμό των νέων στη βουτιά για την ανεύρεση του σταυρού, που φέτος έφερε ως έπαθλο ένα χρυσό σταυρό με αλυσίδα, προσφορά του μητροπολίτη. 
 Ο αγιασμός των υδάτων ήταν η καταληκτική πράξη της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού που τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις 10:30´, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Παΐσίου. Τη μεγάλη αυτή εορταστική ημέρα της Ορθοδοξίας, εμπλουτισμένης με δρώμενα και σύμβολα της μακραίωνης ελληνορθόδοξης παράδοσης, λάμπρυναν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ηλ. Τσέρος, και Σεμ. Ψαρομπά, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς, ο βουλευτής (ορκίζεται εντός των ημερών) κ. Γ. Κασσάρας, ο Καλύμνιος βουλευτής Καναδά κ. Γ. Κάννης, ο πρώην υπουργός (ΝΔ) κ. Αρ. Παυλίδης, οι περιφ. σ/λοι κ.κ. Δημ. Μαραγκός και Σταυλάς κ.α.   
Μετά την ακολουθία του Αγιασμού, η μεγαλοπρεπής πομπή εκκλησιάσματος και επισήμων, με επικεφαλής το μητροπολίτη, συμπαραστατούμενο από ακολουθία ιερέων και χορό ιεροψαλτών, με τα εξαπτέρυγα να προπορεύονται, κατευθύνθηκαν προς τον κεντρικό λιμενοβραχίονα, με τη συνοδεία δύο στοίχων τμήματος προσκόπων και υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής. 
 Στην αρχή του λιμενοβραχίονα, μπροστά από το Ηρώο, ο μητροπολίτης ανέγνωσε από εξέδρα και μικροφώνου το ευαγγέλιο, για να προχωρήσει στη συνέχεια προς το εσωτερικό του λιμενοβραχίονα, όπου τον περίμενε ιδιωτικό σκάφος, του κ. Γιάννη Νομικάρου (επιτρόπου του Χριστού), για να τον φέρει, μαζί με τον κ. δήμαρχο και μικρό αριθμό συνεπιβατών, περίπου 20 μέτρα μακρύτερα και απέναντι από το σφουγγαράδικο καΐκι, όπου η ομάδα των νεαρών βουτηχτάδων περίμενε ανέτοιμη στην κουπαστή τη μεγάλη στιγμή � η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε νέους 18-22 ετών, με απόφαση της ι. μητρόπολης. 
 Με το «Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου σου, κύριε…» ο μητροπολίτης έρριψε το σταυρό στη θάλασσα, βούτηξαν με ορμή οι νεαροί και τυχερός της χρονιάς αναδείχτηκε ο νέος Καλύμνιος πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού κ. Ραφαήλ Πετρίδης. Ο νεαρός ανέβηκε στο σκάφος για τα συγχαρητήρια και την ευλογία του μητροπολίτη, 

ενώ ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης του φόρεσε το χρυσό σταυρό της νίκης του  - σε όλους τους νέους που συμμετείχαν η μητρόπολη έδωσε αναμνηστικά διπλώματα.
Μετά τον αγιασμό των υδάτων η πομπή επέστρεψε στον ι. μητροπολιτικό ναό για την Απόλυση της μεγάλης αυτής χριστιανικής εορτής, με την οποία κλείνει το Δωδεκαήμερο και ο κόσμος επανέρχεται στην καθημερινότητά του.

ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...