Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα κλείσει η ΔΟΥ Καλύμνου

Μετά τη συνάντηση της Καλύμνικης αντιπροσωπείας με την Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, μετά την ενημέρωση από την Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ, που παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και όλων των γενικών διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΥΟ, στην κυριολεξία σήμανε συναγερμό για την Κάλυμνο.
Η πληροφορία ότι καταργούνται 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, μεταξύ των οποίων και αυτή της Καλύμνου , ήταν ακόμη ένα καίριο χτύπημα στο νησί.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να εκδηλωθούν και σήμερα Τετάρτη 17/10/2012 , ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης ,συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άγγελο Καλαθιανάκη και το δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο των Λογιστών Μανώλη Μουσελλή, συναντήθηκαν με την Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ .
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης.
Ο δήμαρχος Καλυμνίων τοποθετώντας το θέμα από πολιτικής πλευράς, επεσήμανε την αναγκαιότητα να μην κλείσει η ΔΟΥ Καλύμνου και χαρακτήρισε την συνέχιση λειτουργίας της σε ένα ακριτικό νησί των 17.000 χιλιάδων, με πλείστες δραστηριότητες των κατοίκων, ως θέμα εθνικής σημασίας. Επίσης δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Καλυμνίων θα εξασφαλίσει με μέριμνα του, τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις για την στέγαση της Εφορίας ενώ θα αναλάβει και τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ-ΔΕΥΑΚ).
Ο Πρόεδρος των λογιστών Μανώλης Μουσελλής, τοποθετήθηκε τεχνοκρατικά και παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία που συνηγορούν στην αναγκαιότητα να συνεχίσει τη λειτουργία της με τη σημερινή μορφή.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άγγελος Καλαθιανάκης  εστίασε την τοποθέτηση του ,στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον εμπορικό κόσμο και στους επιχειρηματίες του νησιού, σε περίπτωση που υπογραφεί η απόφαση για κλείσιμο της ΔΟΥ.
Τις θέσεις της Καλύμνικης αντιπροσωπείας στήριξαν οι βουλευτές του νομού, ενώ η Επιτροπή ζήτησε όπως οι απόψεις και δεσμεύσεις του Δήμου Καλυμνίων κατατεθούν και με υπόμνημα προκειμένου να επανεξετάσει την αρχική της απόφαση, δίνοντας ελπίδες και υποσχέσεις ότι θα δει το θέμα θετικά.
Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από Κάρπαθο και Λέρο,αφού στο σχεδιασμό είναι να κλείσουν και οι  ΔΟΥ των νησιών αυτών.

ΠΗΓΗ : www.kalymnos-news.gr/

"Ξύπνησε" μετά από 5 χρόνια ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ

Αντιδράσεις από τον Εμπορικό κόσμο της Καλύμνου που ζητά την οριστική κατάργηση του.
Προσπάθεια από το Δήμο Καλυμνίων να πετύχει νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα διαγραφής των προστίμων και πολύμηνο διακανονισμό της κυρίας οφειλής.
Ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ οι οφειλές της περιόδου 2007-2010 ,ενώ με τα πρόστιμα φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
«ΞΥΠΝΗΣΕ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΗΦΟΔΩ
Η οικονομική κρίση και η μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ,αλλά και η στενή παρακολούθηση των εσόδων των Δήμων από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι οι αιτίες που οδήγησαν και το Δήμο Καλυμνίων να αναζητεί τρόπους εξεύρεσης εσόδων.
Ο αμφισβητούμενος και παρεξηγημένος Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου, γνωστός ως ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, που για αρκετά χρόνια επαφιόταν στον «πατριωτισμό» των οφειλετών για να τον καταβάλλουν, μπήκε στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής.
Περισσότερες από 700 «ατομικές ανακοινώσεις» στάλθηκαν μέσα στο 2012 σε εμπόρους ,επιχειρηματίες και λοιπούς υπόχρεους καταβολής ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Μόνο για την περίοδο 2007-2010 οι οφειλές ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ ,ενώ αν προστεθούν και τα εξοντωτικά πρόστιμα, τότε το ποσό για την παραπάνω χρονική περίοδο ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Το «τσουνάμι» λοιπόν από ραβασάκια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλυμνίων με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, αιφνιδίασε στην κυριολεξία τους Επιχειρηματίες του νησιού, για την χρονική στιγμή που επιλέγει να σταλούν, όταν η τοπική αγορά έχει πατώσει , οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι υποχρεώσεις από τους διάφορους φόρους που έχουν επιβληθεί, είναι αβάσταχτες. Και βέβαια εκείνο που εξοργίζει, είναι το πρόστιμο που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 100% .
ΔΗΦΟΔΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου αποτελεί συνέχεια του αποκαλούμενου «δημοτικού φόρου κατανάλωσης» ο οποίος είχε θεσπιστεί με τα Ιταλικά διατάγματα 187/1938 και 132/1939.
Με την Είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκυψαν προβλήματα εναρμόνισης και αντικαταστάθηκε με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν.2214/1994 .
Ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ επιβάλλεται στα ακαθάριστα έσοδα των επιτηδευματιών που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα με εφαρμογή 5 κατηγοριών συντελεστών ,ανάλογα με το ύψος του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους.
 Είναι ένα καλό έσοδο για τους Δήμους και το ύψος του ετησίως ,αποτελεί το 5-10% των συνολικών εσόδων.
Ο ΔΗ.ΦΟΔΩ έχει αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε ,ενώ τα τελευταία χρόνια το θέμα έχει πάρει πάνω του το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας θεωρώντας ότι ο νόμος επιβολής του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ είναι αντισυνταγματικός.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2012 και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Βέβαια εκείνο που δημιουργεί τεράστια προβλήματα είναι τα προβλεπόμενα πρόστιμα . Τα οποία όχι μόνο είναι εξοντωτικά και άκρως τοκογλυφικά, αλλά αποτελούν και τροχοπέδη για την είσπραξη των κύριων οφειλών.
Να σημειώσουμε ότι τα εξοντωτικά αυτά πρόστιμα προβλέπουν:
1.Πρόστιμο 100% για μη υποβολή δηλώσεων ΔΗΦΟΔΩ
2.Πρόστιμο 60% για ανακριβείς δηλώσεις ΔΗΦΟΔΩ
3. Προσαύξηση εκπροθέσμου 5% για κάθε μήνα καθυστέρησης μη δυνάμενη να υπερβεί το 50% του οφειλομένου ποσού.
ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΦΜ
Και βέβαια για την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καλυμνίων, δεν ήταν αρκετή η μαζική αποστολή των χρεωστικών σημειωμάτων με τα εξοντωτικά πρόστιμα και προέβη σε μία ακόμη ενέργεια την οποία θα χαρακτηρίσουμε ως ακραία. Εδώ και 2 μήνες έχει στείλει στη ΔΟΥ Καλύμνου κατάσταση με περισσότερους από 300 οφειλέτες ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ και ζητά το μπλοκάρισμα των ΑΦΜ και την μη έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας.
Όσο και να έχουμε την καλή διάθεση να δεχτούμε τις δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής, ότι δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά ,σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η ακραία ενέργεια μλποκαρίσματος των ΑΦΜ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με τον τρόπο που έγινε, ήταν επιβεβλημένη.
Εκτιμούμε ότι υπό το άγχος να αυξηθούν τα έσοδα μετά μείωση των κεντρικών πόρων, οι υπεύθυνοι των Οικονομικών του Δήμου, οδηγήθηκα σε βεβιασμένες κινήσεις χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τη φύση του φόρου (υπό αμφισβήτηση) και τα εξοντωτικά και άδικα πρόστιμα που αγγίζουν και το 100% (άκρως τοκογλυφικά) του κεφαλαίου και αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την πλειονότητα των Επιχειρηματιών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου . Με κάλεσμα του στο οποίο ανταποκρίθηκε το σύνολο του Εμπορικού κόσμου και οι επιχειρηματίες της Καλύμνου και με μαζική συμμετοχή,  έκλεισαν τα καταστήματα τους και συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη(17/10/2012) το πρωί , στο Γραφεία του Επιμελητηρίου, όπου αποφάσισαν τη σύνταξη ψηφίσματος με το οποίο να ζητούν την οριστική κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Στο σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρονται τα παρακάτω:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα 17 Οκτωβρίου 2012 στις 9:30π.μ. ο Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου «Ο ΕΡΜΗΣ» κάλεσε όλα τα μέλη του Επιχειρηματίες – Έμπορους για Απεργία - Πορεία διαμαρτυρίας στον Δήμο Καλύμνου για κατάληψη και κλείσιμο αυτού , με αίτημα την κατάργηση του αντισυνταγματικού Νόμου περί ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ: Tην οριστική κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Υ.Γ: Οι υπογραφές για την καθολική συμμετοχή όλων των επιχειρηματιών του νησιού μας δείχνοντας την αγανάκτηση τους θα κατατεθούν με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. στο Δήμο Καλύμνου.
Στη συνέχεια με πορεία μέσα από τον εμπορικό δρόμο κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο, όπου συμβολικά προέβησαν σε κατάληψη του. Οι διοργανωτές και τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, απηύθυναν μηνύματα και εστίασαν τις ομιλίες τους στην αντισυνταγματικότητα του νόμου περί ΔΗΦΟΔΩ, ζητώντας την άμεση κατάργηση του.
Παρών στην εκδήλωση και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Χαλκιδιός, ο οποίος αναφέρθηκε στους δικαστικούς αγώνες του Επιμελητηρίου κατά του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ
Να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεία του Εμπορικού συλλόγου, επέδωσε το σχετικό ψήφισμα το οποίο παρέλαβαν οι 3 αντιδήμαρχοι ,αφού ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άγγελο Καλαθιανάκη και τον Πρόεδρο των Λογιστών Μανώλη Μουσελλή , βρισκόντουσαν στην Αθήνα για το θέμα της επικείμενης κατάργησης της ΔΟΥ Καλύμνου, αλλά και για το θέμα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Το ξεμπλοκάρισμα των ΑΦΜ οφειλετών ΔΗΦΟΔΩ, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου:
Με επιστολή του, που φέρει ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2012, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου ζητά από το Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη ,να προβεί στην άρση του μπλοκαρίσματος των ΑΦΜ από τη ΔΟΥ, των οφειλετών ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Όπως αναφέρεται στην επιστολή , αυτό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αγοράς και ενόψει και της νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των προστίμων και προσαυξήσεων .
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Προσπάθεια καταβάλλεται από το Δήμο Καλυμνίων να πετύχει νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα διαγραφής των προστίμων και πολύμηνο διακανονισμό της κυρίας οφειλής.
Ήδη ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης απέστειλε στις 16 Οκτωβρίου 2012, στον Πρόεδρο του ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, επιστολή με την οποία του ζητά να ενεργήσει προκειμένου να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει την αφαίρεση των προστίμων και των προσαυξήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρελθόντων ετών και τον πολύμηνο διακανονισμό για την κύρια οφειλή. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη αφενός θα απαλλάξει τους οφειλέτες από τα εξοντωτικά πρόστιμα και θα τους δώσει τη δυνατότητα με διακανονισμό να ανταποκριθούν στις οφειλές τους , αφ’ έτερου θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο, να εισπράξει τις κύριες οφειλές αυξάνοντας τα έσοδα του.
Αναφορικά τώρα με το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των ΑΦΜ των οφειλετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε ,μετά την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου, ο Δήμαρχος πήρε το θέμα πάνω του και ήδη θα δώσει εντολή τη Δευτέρα στις Οικονομικές Υπηρεσίες με νέο έγγραφο τους προς τη ΔΟΥ, να ακυρώσουν την κατάσταση των οφειλετών για τους οποίους ζητούσαν το μπλοκάρισμα των ΑΦΜ.

ΠΗΓΗ : www.http://kalymnos-news.gr

Άρωμα Καλύμνου,χθες Πέμπτη στην εκπομπή «Πάμε Πακέτο» με την μικρή Σαββίνα Έλληνα

Άρωμα Καλύμνου χθες Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στην τηλεοπτική εκπομπή του ALPHA «ΠΑΜΕ ΠΑΚΕΤΟ» που παρουσιάζει η  Βίκυ Χατζηβασιλείου, με προσκεκλημένη τη μικρή Σαββίνα Έλληνα.
Η εντεκάχρονη μαθήτρια Σαββίνα από την Κάλυμνο, ήταν ο αποστολέας του πρώτου πακέτου, προκειμένου να ευχαριστήσει τον άνθρωπο που της έδωσε την έμπνευση για να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερό της όνειρο.
Τη δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης στην Κάλυμνο!
Η μικρή Σαββίνα ,χωρίς τρακ και ετοιμόλογη είναι σίγουρο ότι εντυπωσίασε στέλνοντας το μήνυμα «πως ένα παιδί μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο» και με αυτή τη φιλοσοφία κινείται στη ζωή της
. Πριν ένα χρόνο, διαπίστωσε πως από το νησί της Καλύμνου, λείπει ένας χώρος όπου θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται τα νέα παιδιά, να διαβάζουν και να συζητούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν, δηλαδή μια ανοιχτή βιβλιοθήκη.
Από τη στιγμή που πέρασε η ιδέα από το μυαλό της, δεν σταμάτησε λεπτό να προσπαθεί να την πραγματοποιήσει.
Η μικρή αποστολέας χτύπησε τις πόρτες των τοπικών αρχών και όχι μόνο ,κι ο λόγος της, κατάφερε να καθηλώσει και να αφυπνίσει όλους τους μεγάλους.
Σήμερα πια, το όνειρό της έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά αφού περισσότερα από 3.000 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί, και η Σαββίνα θέλησε μέσα από την εκπομπή «Πάμε Πακέτο» να ευχαριστήσει μια σπουδαία γυναίκα που έγινε, άθελά της, η αφορμή για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης.
Ήταν η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Αγγελική Βαρελά το βιβλίο της οποίας με τίτλο «Δράκε, Δράκε εισ' εδώ;» ενέπνευσε την μικρή Σαββίνα για να σκεφτεί ότι η δημιουργία μίας Βιβλιοθήκης θα έδινε διέξοδο σε πολλά παιδιά.
Στην εκπομπή μαζί με την Σαββίνα ήταν η μητέρα της, ενώ μίλησαν η γιαγιά της, η δασκάλα της κ. Στάλλα , ο Διευθυντής του Νικηφορείου Γυμνασίου Παντελής Έλληνας και ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης. Επίσης προβλήθηκαν εικόνες από το Σχολείο με τους συμμαθητές της μικρής Σαββίνας αλλά και από την Κάλυμνο .

ΠΗΓΗ : www.kalymnos-news.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...