Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Κατατέθηκαν προσφορές για 10 άγονες γραμμές

Συνολικά 10 εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για τις επιδοτήσεις του ΥΕΝΑΝΠ σε 10 άγονες γραμμές, από τις 19 που προκήρυξε το υπουργείο, στον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιεί για την περίοδο 2009 - 2010. Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος ήταν η Blue Star Ferries η ΑΝΕΚ, η ΝΕΛ, H Παναγιά Οδηγήτρια Ν.Ε., η ΑΝΜΕΖ Α.Ε., η Θεσσαλονίκη Ν.Ε, η ΣΚΥΡΙΣ Ν.Ε. και η Πορφυρούσα Ν.Ε.
Ειδικότερα, οι φάκελοι που κατατέθηκαν ανά γραμμή είναι:
- Για τις γραμμές Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ηρακλειά - Σχοινούσα - Κουφονήσια - Κατάπολα και επιστροφή, και Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Δονούσα - Αιγιάλη - Αστυπάλαια και επιστροφή, προσφορά κατέθεσε η Blue Star Ferries με το «Blue Star Naxos» για 10 έτη.
- Στη γραμμή Πειραιάς - Μήλος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ιος - Θήρα και επιστροφή, προσφορές κατέθεσαν η ΑΝΜΕΖ Α.Ε. με το «Αδαμάντιος Κοραής» για ένα χρόνο, και η ΛΑΝΕ με το «Βιτσέντζος Κορνάρος» για δύο χρόνια.
- Στη γραμμή Πειραιάς - Θήρα - Ανάφη και επιστροφή, προσφορές κατέθεσαν η ΑΝΜΕΖ με το «Αδαμάντιος Κοραής» για ένα χρόνο, η ΛΑΝΕ με το «Βιτσέντζος Κορνάρος» για δύο χρόνια και η Παναγιά Οδηγήτρια «Αγιος Γεώργιος» για δύο χρόνια.
-Στη γραμμή Λαύριο - Αγ. Ευστράτιος - Λήμνος και επιστροφή, προσφορές κατέθεσαν η ΝΕΛ με το «Ταξιάρχης» για 12 χρόνια (προβλέπεται αντικατάσταση με νέο πλοίο στα τρία χρόνια) και η Θεσσαλονίκη Μ. Ναυτική Εταιρεία με το «Εξπρές Λήμνος» για δύο χρόνια.
- Στη γραμμή Πειραιάς - Πάτμος - Λειψοί - Λέρος - Κάλυμνος - Κως - Σύμη - Ρόδος και επιστροφή, προσφορά κατέθεσε η ΑΝΕΚ με το «Ιεράπετρα Λ.».
-Στη γραμμή Πειραιάς - Σίφνος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ιος - Θήρα και επιστροφή, συμμετέχει η εταιρεία Παναγιά Οδηγήτρια με το «Αγιος Γεώργιος», για δύο χρόνια.
- Στη γραμμή Κύμη - Σκύρος και επιστροφή, προσφορά κατέθεσε η Σκύρος Ν.Ε. για το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Αχιλλέας» για δύο χρόνια.
-Στη γραμμή Νεάπολη Βοιών - Κύθηρα - Αντικύθηρα και επιστροφή, η εταιρεία Πορφυρούσα Ν.Ε. με το πλοίο «Πορφυρούσα».
- Για τη γραμμή Λαύριο/Ραφήνα - Ψαρά - Μεστά Χίου και επιστροφή, προσφορά κατέθεσε η ΝΕΛ με το πλοίο «Παναγιά Θαλασσινή» για 12 έτη (προβλέπεται η αντικατάσταση με νέο πλοίο στα τρία χρόνια).
Χωρίς προσφορές
Εκτός από τις 10 γραμμές, για τις οποίες κατατέθηκαν προσφορές, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει ακόμα εννέα γραμμές, για τις οποίες όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ειδικότερα, οι γραμμές, στις οποίες δεν κατατέθηκαν προσφορές, είναι:
- Πειραιάς - Μήλος/Σίφνος - Κίμωλος και επιστροφή
- Κύμη - Λήμνος και επιστροφή
- Θεσσαλονίκη - Σποράδες - Κυκλάδες - Ηράκλειο και επιστροφή
- Χανιά - Τροιζηνία Φωκίδας και επιστροφή.
- Αγία Κυριακή - Νήσος Τρίκερι και επιστροφή.
- Χώρα Σφακίων - Γαύδος και επιστροφή
- Παλιαχώρα - Γαύδος και επιστροφή.
- Ιερισσός - Ι.Μ.Μ.Λαύρας και επιστροφή
- Δάφνη - Ι.Μ.Μ.Λαύρας και επιστροφή.

Πηγή : naftemporiki.gr

Δανία- Κάλυμνος και Σαντορίνη στις σελίδες του Τύπου της Κοπεγχάγης

Η εφημερίδα «Politiken» της Κοπεγχάγης δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου Claus Paaske με τίτλο, «Αλιεία σφουγγαριών στην Κάλυμνο», που αναφέρεται στο νησί της Καλύμνου, το οποίο είναι διεθνώς γνωστό για την αλιεία φυσικών σφουγγαριών, τα οποία εξάγονται σε όλον τον κόσμο.
Ο δημοσιογράφος συνομίλησε με συνταξιούχο ψαρά, ο οποίος διηγήθηκε εμπειρίες από το επάγγελμά του, που κόστισε τη ζωή σε πολλούς κατοίκους του νησιού.
Τα φυσικά σφουγγάρια αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων της τοπικής οικονομίας, ενώ για την επεξεργασία τους υπάρχουν ακόμη ειδικά εργοστάσια. Οι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί, παίρνουν, συνήθως μαζί τους, εκτός από τα σφουγγάρια και τοπικό μέλι, που είναι ιδιαίτερα εύγεστο.
Η Κάλυμνος ανήκει στα Δωδεκάνησα, όπως η Ρόδος και η Κως. Έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντική ομορφιά της και να προσελκύσει τον επισκέπτη, λόγω της φύσης και των όμορφων παραλιών της, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Οι περισσότεροι από τους Δανούς τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί, εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν, καθώς θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε χαλαρή ατμόσφαιρα.
Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το γειτονικό νησί, Τέλενδος.
Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο για τη Σαντορίνη, με τίτλο «Το νησί της πρωτοπορίας», αναφέροντας πως πρόκειται για ένα νησί που διαθέτει, εκτός από απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολύ καλά ξενοδοχεία, που ελκύουν πιο ποιοτικό τουρισμό.
Οι δημοσιογράφοι του άρθρου έμειναν έκπληκτοι όχι μόνο από την φυσική ομορφιά της Σαντορίνης, που είναι, άλλωστε, παγκοσμίως γνωστή, αλλά και από τα ξενοδοχεία που επισκέφθηκαν, καθώς είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα καλύτερα του κόσμου.
Το άρθρο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τη διαμονή στο νησί.
Και τα δύο άρθρα ανακοινώνονται στο πρωτοσέλιδο του ένθετου Rejser με μεγάλη φωτογραφία, η οποία έχει τον τίτλο «Ξάστερα βράδια στο ελληνικό πέλαγος».


Πηγή : omogeneia.ana-mpa.gr

Ο Φ. Κουβέλης για τη σύνδεση με την Κάλυμνο

Τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αποκτήσει η Κάλυμνος τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, ζητεί να μάθει, με ερώτησή του προς τους υπουργούς ΕΝΑΝΠ, Αναστάση Παπαληγούρα, και ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.
Επίσης ζητεί να μάθει αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ταχύτατη έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για το έργο «Κατασκευή αποβάθρας Ο/Γ σκαφών εξωτερικά του λιμένα Καλύμνου», καθώς και στην άμεση ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουβέλης: «Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Καλύμνου είναι γνωστό και χρονίζον, το οποίο επιδεινώνεται από την καθυστέρηση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τις εργασίες κατασκευής αποβάθρας σκαφών, εξωτερικά του λιμένα του νησιού», και προσθέτει: «Δυστυχώς, δεν έχουν ληφθεί οι αναγκαίες αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, με συνέπεια να μην μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά με τα δύο μόνο δρομολόγια που γίνονται κάθε εβδομάδα από και προς τον Πειραιά».


Πηγή : naftemporiki.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...