Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ετοιμη η προβλήτα, νέα εποχή για το λιμάνι της Καλύμνου

Ηταν άθλος, φαινόταν αδύνατο, αλλά η δημοτική Αρχή τα κατάφερε. Εφερε εις πέρας το μεγάλης αξίας έργο της νέας προβλήτας. Από δω και πέρα περιμένουμε, βέβαια, να δέσει σ’ αυτή το μεγάλο BLUE STAR, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στις λιμενικές και ακτοπλοϊκές δυνατότητες της Καλύμνου. Πάντως, η ουσία που κατακτήθηκε είναι μία και μοναδική: η Κάλυμνος κερδίζει μόνη της, με το σπαθί της, την αλλαγή στο ακτοπλοϊκό.
 Ρεκόρ χρόνου:  Η δημοτική Αρχή έτρεξε, το πάλεψε με πίστη και πείσμα. Καθοριστική η συμβολή του αντιδ/ρχου κ. Μιχ Μπούκη, ο οποίος ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εργάζεται πάντοτε σιωπηρά, μεθοδικά και επίμονα, παράγοντας αδιάκοπα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό έργο, σε όλο το τόξο της παραλιακής.
Η νέα προβλήτα ίσως να μην είναι ένα μεγάλο λιμενικό έργο. Ομως οι ρυθμοί κατασκευής και ολοκλήρωσής του καθώς αλλά και η ποιότητα του έργου, μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, αποτελούν ρεκόρ σε μια Κάλυμνο που μαστίζεται από την κακοδαιμονία των  έργων μεγάλης «κατασκευαστικής ηλικίας»: λιμάνι, αεροδρόμιο κ.α. Αυτή τη φορά όλες οι φάσεις εργασιών εξελίχθηκαν με συντονισμένη αλληλουχία: 1) γκρέμισμα στηθαίου-καθάρισμα χώρου, 2) κατασκευές από μπετόν, 3) ηλεκτροφωτισμός προβλήτας και λιμενοβραχίονα, 4) ασφαλτόστρωση λιμενοβραχίονα προς την προβλήτα κ.λπ.
Εργο ποιότητας: Επίσης, όλες οι κατασκευές με άριστα υλικά και χωρίς κακοτεχνίες. Αν και είναι φρέσκο το έργο, μπορεί, χωρίς τον ελάχιστο κίνδυνο, να δεχτεί και το μεγάλο BLUE STAR και να «σηκώσει» τα οχήματα κάθε τύπου, μεγέθους και βάρους. Ισως προκύψει κάποιο μικρό πρόβλημα στη διακίνηση των οχημάτων προς και από το πλοίο, αλλά και αυτό με τη σωστή διαχείριση του χώρου θα ξεπεραστεί. Εξάλλου, οι έμπειροι και γνώστες περί τα ακτοπλοϊκά λένε ότι μέχρι και 7-8 νταλίκες σε κάθε άφιξη του πλοίου δε θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και το πλοίο δε θα έχει ούτε την ελάχιστη καθυστέρηση.
Αναμονή πλοίου: Βέβαια, τώρα μένει να έρθει και το θρυλούμενο μεγάλο BLUE STAR. Οι υποσχέσεις της εταιρίας ήταν σαφείς και κατηγορηματικές: φτιάξετε εσείς την προβλήτα και εμείς ερχόμαστε άμεσα. Δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπληρώσει τα καλοκαιρινά της δρομολόγια, τα οποία έχει φτιάξει πριν μήνες, αλλά θέλουμε πιστεύουμε ότι θα έχει συνέπεια στην υπόσχεσή της.
Το μεγάλο κέρδος:  Πάντως το μεγάλο κέρδος για την Κάλυμνο είναι ότι ξαφνικά το λιμάνι της μεγάλωσε κατά πολύ. Αυτή η προβλήτα που θεωρείται πρόχειρη (σε σχέση με τη μεγάλη) και κατασκευάστηκε κυρίως για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα του φετινού Καλοκαιριού (μεγάλη πολυτέλεια για την Κάλυμνο!), τελικά αναβάθμισε το λιμάνι της Καλύμνου σε λιμάνι υποδοχής γιγαντιαίων πλοίων και αύξησε περίπου κατά 50% την παραλιακή ζώνη της Πόθιας. Γιατί το συνολικό έργο δεν είναι μόνο η προβλήτα αλλά και ένας ωραιότατος δρόμος, από άσφαλτο, μέχρι την προβλήτα. Δηλαδή, δημιουργήθηκε μια νέα ζώνη για περίπατο και αναψυχή, γιατί μιλάμε για «προβλήτα ανοικτής θαλάσσης» - όπως θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε. Αυτό ακριβώς αποδείκνυε η εικόνα του απογεύματος της 11.6.10, που συνέρρεε κόσμος και για να θαυμάσει το έργο, αλλά και να απολαύσει τη θέση της προβλήτας στην ανοικτή θάλασσα. Επομένως, η νέα αυτή προβλήτα, εκτός του ότι δεν είναι καθόλου πρόχειρη ούτε πρόσκαιρη, αποτελεί έργο υποδομής που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού.  
Νέα αποχή:  Σύντομα θα έρθει και η νέα και μεγάλη προβλήτα, αλλά από τώρα μπορούμε να πούμε ότι το λιμάνι της Καλύμνου μπήκε σε νέα εποχή. Το δεξιό άκρο του λιμενικού τόξου το επεξέτεινε η «προβλήτα ανοικτής θαλάσσης». Το αριστερό του άκρο, με την ανάπλαση της παραλιακής, από το Δημαρχείο μέχρι την Ιχθυόσκαλα (έργο και αυτό του Δήμου, το Επαρχείο ανέλαβε την τελευταία φάση: την εκτέλεση-επίβλεψη), διπλασίασε το ωφέλιμο του λιμανιού, καθώς βλέπουμε τη νέα παραλιακή προς τα ουζερί και την Ιχθυόσκαλα, με τη χωροταξική ρύθμιση που έκανε το Δημ. Λιμενικό Ταμείο, να λειτουργεί σαν μαρίνα - όταν θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση με πλακόστρωτα κ.α. το λιμάνι θα αποκτήσει χρώμα εξωτικού νησιού από κάθε άποψη: κατασκευές, αισθητική, ψαράδικα και τουριστικά σκάφη κ.λπ.
Αυτό ακριβώς είναι στην πράξη η αναπτυξιακή πολιτική: ανάπτυξη και λειτουργικότητα λιμανιού, συν οι μεταφορές με τα πλοία του Δήμου, τα υπάρχοντα και αυτά που έρχονται…   


Πηγή : http://www.argokalymnos.gr/

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...