Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

 

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του Δήμου Καλυμνίων στην παγκόσμια δράση «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»-2010

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Είναι κοινός τόπος πλέον σε όλους μας ότι η απειλή της Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλει την μέγιστη δυνατή ενσωμάτωση σε όλες τις δράσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Περιβαλλοντικής Διάστασης. Αιχμή της σχετικής παγκόσμιας προσπάθειας για την σωτηρία του Πλανήτη είναι το θέμα της Ενέργειας τόσο όσον αφορά την μορφή της όσο και όσον αφορά την διαχείριση και κατανάλωση της. Το σύνθημα «σκέψου παγκόσμια-δράσε τοπικά» οφείλει πλέον να καθοδηγεί όλες τις σχετικές δράσεις του κάθε ανθρώπου αλλά και του κάθε οργανισμού ιδιωτικού ή δημόσιου.
Απέναντι σε αυτή την αναγκαιότητα ως Δήμος μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε διαφόρων ειδών δράσεις άμεσης απόδοσης και χρησιμότητας. Έτσι και στην παγκόσμια αιχμή του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής , που είναι η μορφές , η διαχείριση και η κατανάλωση ενέργειας ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να εξειδικεύσει πολιτικές και δράσεις και στα τρία αυτά επίπεδα που θα συμβάλουν στο μέγιστο δυνατόν επίπεδο στην παγκόσμια αυτή υποχρέωση.
Ένας τρόπος συμμετοχής του Δήμου μας στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια είναι η εξειδικευμένη συμμετοχή του σε σχετικές δράσεις που συντονίζονται και από άλλους φορείς τοπικού , περιφερειακού , εθνικού ή και παγκόσμιου επιπέδου. Μια τέτοια δράση παγκόσμιας εμβέλειας με θεαματική αποτελεσματικότητα είναι εδώ και λίγα χρόνια η δράση «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» που συντονίζεται από την WWF. Κατά την δράση αυτή κάθε χρόνο «σβήνουμε για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνουμε το δικό μας στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος» .Για φέτος η δράση αυτή έχει οριστεί από την WWF να γίνει το Σαββάτο 27/03/10 και από 20:30 Έως και 21:30. Πέρυσι είχαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να συμμετάσχουμε σε αυτή την δράση συντονίζοντας με την σειρά μας την εξειδίκευση της σε τοπικό επίπεδο. Είναι προφανές καθήκον μας να επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή μας στην δράση αυτή και εφέτος σε συντονισμό και συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς και ευαίσθητους στο θέμα συμπολίτες μας και κινητοποιώντας τον μέγιστο αριθμό φορέων και ιδιωτών της τοπικής μας κοινωνίας αξιοποιώντας την περσινή εμπειρία μας και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της δράσης τοπικά.
Προκειμένου να υλοποιήσουμε λοιπόν αυτή την δράση θα πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς τα απαραίτητα επόμενα υπηρεσιακά βήματα και το σκοπό αυτό υπηρετεί η παρούσα κατευθυντήρια επιστολή μας που συντάσσεται άμεσα από τον Δήμαρχο λόγω μη στελέχωσης της υπηρεσίας προγραμματισμού που προβλέπεται στην ΔΤΥ του Δήμου μας.

Β. Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
1.Έχοντας υπόψη εκτός των άλλων και όλα τα ανωτέρω προχωρήσαμε εντός του 2009 στην κατάρτιση , ψήφιση και έγκριση του Τετραετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου-2010-2013 του Δήμου μας ως υποχρέωση πλέον και ως προαπαιτούμενο του επίσης υποχρεωτικού Ετήσιου Προγράμματος Δράσης-2010 του Δήμου μας. Στο Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα-2010-2013 του Δήμου μας εντάξαμε σχετικά με το θέμα τον «Άξονα 2: Βελτίωση των βασικών υποδομών και προστασία του Περιβάλλοντος» με συνολικό π/υ που εκτείνεται πέραν της τετραετίας 2010-2013 σε 174.464.237 ευρώ δημόσια δαπάνη . Περεταίρω στον άξονα αυτόν εξειδικεύσαμε σχετικά με το θέμα το «Μέτρο 2.2.:Υποδομές Προστασίας του Περιβάλλοντος» με συνολικό π/υ που εκτείνεται και πέραν της τετραετίας 2010-2013 σε 37.765.000 ευρώ δημόσια δαπάνη.
2.Ακολούθως και επίσης παράλληλα αλλά και μετά τα προηγούμενα προχωρήσαμε εντός του 2009 στην κατάρτιση , ψήφιση και έγκριση του υποχρεωτικού Ετήσιου Προγράμματος Δράσης-2010 του Δήμου μας ως εξειδίκευση για το 2010 του Τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος-2010-2013 και ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο του Π/Υ-2010 του Δήμου μας. Στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης-2010 , στον Άξονα 2 και στο Μέτρο 2.2 (όπως αυτά εξηγήθηκαν προηγουμένως) εντάξαμε σχετικά με το θέμα την Δράση «Συμμετοχή στο ετήσιο πρόγραμμα Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» με μηδενικό π/υ δεδομένης της φύσης της δράσης.

Γ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω παρακαλείστε
1.για την άμεση διεκπεραίωση της παρούσας επιστολής προς όλους τους παραλήπτες
2.για την ανάρτηση της παρούσας επιστολής στο διοικητικό site του Δήμου
3.για την ηλεκτρονική διανομή της παρούσας επιστολής στα τοπικά ΜΜΕ
4.για την άμεση έκδοση απόφασης Δημάρχου με την οποία θα συγκροτείται «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»» αποτελούμενη από
a.Τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ. κ. Μπούκη Μ , ως Πρόεδρο της Επιτροπής
b.Έναν εκπρόσωπο της του Επαρχείου που θα ορίσει η κα. Έπαρχος
c.Τον Πρόεδρο του περιβαλλοντικού Συλλόγου ΥΔΝΑ ή εκπρόσωπο του
d.Έναν εκπρόσωπο από κάθε μια από τις λειτουργούσες περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων της Καλύμνου.(Για τον σκοπό αυτό η σχετική αλληλογραφία και το παρόν έγγραφο να κοινοποιείται και προς τους Δντές των Σχολείων)
e.Έναν εκπρόσωπο των Σώματος Ελλήνων Προσκόπων
f.Ένα εκπρόσωπο του Σώματος Οδηγισμού
g.Τον Πρόεδρο του Σωματείου Εμπόρων ή εκπρόσωπο του
h.Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων ή εκπρόσωπό του
i.Την Πρόεδρο του Σωματείου Εστιατόρων ή εκπρόσωπο της
j.Τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου ή εκπρόσωπό του.
k.Τον Δντή του τοπικού εργοστασίου της ΔΕΗ ή εκπρόσωπό του
l.Τον Δντή της Δ.Τ.Υ. του Δήμου μας ή εκπρόσωπο του
m.Τον Δντή της Δ.Δ.Υ. του Δήμου μας
n.Τον Δντή της Ιχθυόσκαλας Καλύμνου
o.Τον Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Καμπούρη Ν
p.Την υπεύθυνη υπάλληλο μας για θέματα Πολιτισμού κα. Μαύρου Κ.
q.Εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ
r.Οποιονδήποτε άλλο φορέα ή πρόσωπο επιθυμεί να προσφέρει στην αποτελεσματικότητα της δράσης.
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η συμφωνία και συνεργασία όλων των μελών της για τις συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον καθένα χωριστά ή και από όλους μαζί για την προβολή της κεντρικής δράσης και των επιμέρους δράσεων όσο και για την υλοποίηση της κεντρικής και των επιμέρους δράσεων με κινητοποίηση του μέγιστου αριθμού φορέων και συμπολιτών μας.
Για την επιτυχία της δράσης τίθενται στην διάθεση της επιτροπής το σύνολο της δύναμης του Δήμου σε προσωπικό , υποδομές και μηχανήματα υπό τις οδηγίες του κ. Μπούκη Μ.
Επισημαίνουμε ότι η σχετική δράση οφείλει να είναι κυρίως δράση της κοινωνίας και των φορέων της και ο ρόλος του Δήμου είναι κατά μέγιστο τρόπο υποστηρικτικός και λειτουργικά συντονιστικός αλλά όχι ελεγκτικός.
5.για την άμεση διεκπεραίωση της ανωτέρω απόφασης Δημάρχου προς όλα τα μέλη της επιτροπής με ημερομηνία πρώτης συνεδρίασης της το αργότερο έως την Παρασκευή 12/03/10 μετά από συνεννόηση με τον κ. Μπούκη.
6.Για τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου στην εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής μετά από ενημέρωση του Δημάρχου και υπό τις οδηγίες του κ. Μπούκη Μ.
7.Για την ετοιμασία και διεκπεραίωση κάθε απαιτούμενης αλληλογραφίας και συνεννόησης του Προέδρου της Επιτροπής προς και από οποιονδήποτε σχετικά με το θέμα με απλή ηλεκτρονική ενημέρωση του Δημάρχου.
8.Για την φροντίδα σύγκλισης της Επιτροπής μετά την 27/03/10 και σε συνεννόηση με τον κ. Μπούκη Μ , σε μια συνεδρίαση αποτίμησης της όλης προσπάθειας και εξαγωγής συμπερασμάτων.
9.Για την κωδικοποίηση των συμπερασμάτων της ανωτέρω συνεδρίασης της Επιτροπής και την ετοιμασία σχετικής αναφοράς του Προέδρου της Επιτροπής προς τον Δήμαρχο.
Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των παραπάνω οδηγιών παρακαλείστε να αναπτύσσετε μεταξύ σας όλες τις απαιτούμενες συνεργασίες με απλή ηλεκτρονική ενημέρωση του Δημάρχου χωρίς να αναμένετε περεταίρω οδηγίες από αυτόν.
Όλοι οι ανωτέρω κατά την κρίση σας θα ενημερώνετε ηλεκτρονικά τον Δήμαρχο με δική σας πρωτοβουλία .
Οι υπάλληλοι μας κα. Κουτούζη Μ , η κα. Τρικοίλη Κ , ο κ. Γκιννής Χρυσοβαλάντης και η κα. Μαύρου Κ , τίθενται στην διάθεση όλων των ανωτέρω για την έγκαιρη υλοποίηση των οδηγιών του Δημάρχου.


Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...