Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

«Ελλάς � Τουρκία Συνεργασία»; Θετικά βήματα (5 φωτο, 5 VIDEO)

Με την ευκαιρία των 22ων Διεθνών Αγώνων Ιστιοπλοΐας που διοργάνωσε η Τουρκία με την επωνυμία "BODRUM CUP XXII", ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος πέτυχε να φέρει  στην Κάλυμνο, το μεσημέρι της 22.10.2010, τα 100 σκάφη που συμμετείχαν στους αγώνες με πλήρωμα 1000 ιστιοπλόων. 
 Οι Τούρκοι ιστιοπλόοι κατέπλευσαν στην Κάλυμνο το μεσημέρι και ξεχύθηκαν στην Πόθια για περιήγηση και αγορές. Οι 1000 επισκέπτες ήταν μια καλή «ένεση» στην «ασθενούσα» τοπική αγορά, ώστε και από αυτή την άποψη ήταν επιτυχία του δημάρχου που έφερε τους Τούρκους στην Κάλυμνο, με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου KALYMNA YACHTING  LTD κ. Καπαδάκη. 
 Εκδήλωση υποδοχής
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος διοργάνωσε εκδήλωση υποδοχής στη νέα προκυμαία,  Δημαρχείου-Ιχθυόσκαλας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θετικό. Υπήρχε εγκαρδιότητα, πολλές ανταλλαγές δώρων και ζωηρά χειροκροτήματα εκ μέρους των Τούρκων επισκεπτών. Οι Καλύμνιοι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής κ. Φράγκος (βιολί) και Καμπουράκης (λαούτο) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων ζέστανε την ατμόσφαιρα με τους συναρπαστικούς καλύμνικους χορούς από ομάδα 10 επίλεκτων χορευτών (4 άνδρες, 6 γυναίκες), που διαθέτουν ωραία εμφάνιση και είναι εκπληκτικοί στην κίνηση τους. Χωρίς το Λύκειο η βραδιά θα ήταν πολύ φτωχή. 
 Παρών και ο μητροπολίτης
Στην πρώτη γραμμή της υποδοχής ήταν και ο μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο οποίος (χάρισε και έλαβε δώρο), όντας επικεφαλής  της τοπικής Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απέδειξε ότι ο Χριστιανισμός δε φοβάται την προσέγγιση των ανθρώπων διαφορετικής εθνότητας και άλλου θρησκεύματος. Στο χαιρετισμό του, μεταφέροντας και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μίλησε για την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να συνδέει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από έθνη και θρησκείες. 
Η ολοκλήρωση του προγράμματος
Μετά τη βραδινή εκδήλωση, που τελείωσε γύρω στις 9 η ώρα, οι επισκέπτες ιστιοπλόοι πήγαν για μεζέδες και βραδινό φαγητό στα παραλιακά μαγαζιά της Πόθιας. 
 Το πρόγραμμα του κατάπλου ολοκληρώθηκε την επομένη το μεσημέρι, όταν το μεσημέρι τα 100 ιστιοφόρα της τουρκικής 22ης Gegatta απέπλευσαν από το λιμάνι της Καλύμνου πραγματοποιώντας μια φαντασμαγορική έξοδο ενός τεράστιου τουριστικού στόλου, με πλοία εκπληκτικής ομορφιάς, δημιουργήματα καλλιτεχνικής ναυπηγικής. Σκάφη εντυπωσιακά στο μέγεθος και το σχήμα, που εκπέμπουν μεγαλοπρέπεια και συνδυάζουν το μοντέρνο και το ηρωικό των θαλασσοπόρων. 
Η ουσία της επίσκεψης
Αλλά αυτή η εικόνα από την επίσκεψη και τις εκδηλώσεις είναι η επιφάνεια των γεγονότων, που αν δεν είχαν βάθος και ουσία, δε θα έλεγαν και καμιά σοβαρή αξία. Και η ουσία είναι ότι ο κατάπλους των Τούρκων ιστιοπλόων με τη συνοδεία τριών Τούρκων δημάρχων από τις απέναντι παραλιακές πόλεις, με επικεφαλής το δήμαρχο του Μπόντρουμ, άνοιξε το δρόμο για μια ευρύτερη προσέγγιση της Καλύμνου με τις πόλεις των αιγαιακών παραλίων της Τουρκίας. Δόθηκε η ευκαιρία να γίνει και πάλι μια προσπάθεια για την αναθέρμανση της συνεργασίας της Καλύμνου με τους γείτονές μας πάνω σε θέματα τουρισμού.
Παράλληλες συναντήσεις στην ίδια «γραμμή»
Και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνάντηση-υποδοχή των Τούρκων στην Κάλυμνο συνέπεσε με τη συνάντηση και συνεργασία που είχαν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ντ. Ερντογάν. Στην Αθήνα συνομίλησαν οι δύο πρωθυπουργοί για τη συνεργασία Ελλάς-Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις παράλιες προς το Αιγαίο πόλεις της Τουρκίας και τα νησιά μας, και στην Κάλυμνο συζήτησαν για το ίδιο ακριβώς θέμα οι δήμαρχοι Τουρκίας με το δήμαρχο της Καλύμνου. Είχαμε την ίδια ημέρα παράλληλες πολιτικές επαφές και δράσεις. Αυτή η ενιαία εθνική «γραμμή» πολιτικής που θα μπορούσε να χωρέσει στο σύνθημα «Ελλάς-Τουρκία Συνεργασία» είχε σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ κυβερνήσεων, την κεντρική απόφαση, και παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο, στην Κάλυμνο, είχε την πρώτη προσέγγιση για πρακτική εφαρμογή. 
Οι επιφυλάξεις, καλές
Ισως μερικοί προβάλουν επιφυλάξεις, βάζοντας ερωτηματικό στη λέξη Συνεργασία («Συνεργασία»;). Ακόμη και να φέρουν αντιρρήσεις. Είναι ίσως δικαιολογημένες τέτοιες αντιδράσεις (ο καθένας με το δικό του τρόπο σκέψης και τη δική του «ορατότητα»), αλλά εντέλει κι αυτές οι διαφορετικές «φωνές» βοηθάνε στην προώθηση μιας ειλικρινούς συνεργασίας, για και οι Τούρκοι θα βεβαιώνονται ότι πρέπει να δείχνουν έμπρακτα την καλή τους διάθεση, ώστε να κλείνουν τα ελληνικά στόματα διαμαρτυριών και επιφυλάξεων.  
Από αυτή την άποψη, λοιπόν, η όλη επίσκεψη έδωσε αισιόδοξο μήνυμα για καλύτερες μέρες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. 















ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...