Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ετοιμη για επιχειρήσεις η νεοϊδρυθείσα Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλύμνου


Η ίδρυση Σταθμού Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κάλυμνο, και όχι απλώς Κλιμακίου (που θα εξαρτιόταν από την Κω), είναι πραγματικότητα. Η μονάδα εγκαταστάθηκε (πρόσκαιρα σε αίθουσες του λιμεναρχείου, στο νέο κτίριο), οργανώνεται στα γραφεία της και είναι ήδη έτοιμη για επιχειρήσεις, αν χρειαστεί. Σύντομα θα αποκτήσει δική της στέγη και σε σημείο (έξω από την πόλη) πιο εύκολο για την άμεση επέμβασή της όπου χρειαστεί.
Το μεγάλο κέρδος της Καλύμνου είναι η ίδρυση του Σταθμού. Αυτό που παρουσιαζόταν επιμελώς και οργανωμένα ως αδύνατο έγινε πραγματικότητα. Από δω και πέρα η ανάπτυξη της μονάδας έχει να περάσει από τα εξής στάδια:
1) Αυτό που έχουμε σήμερα: έναρξη λειτουργίας με ένα όχημα και τρεις πυροσβέστες, και παράλληλα η οργάνωση κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών. Προς το παρόν το προσωπικό θα έρχεται με απόσπαση από άλλες μονάδες -  Κω, Ρόδου, κ.α.  Αυτοί που ήρθαν μαζί με το πυροσβεστικό όχημα είναι οι: Χρήστος Ηλιος �μόνιμος υπάλληλος, διοικητής της μονάδας (από το Ζιπάρι Κω), Σταμάτης Οικονομίδης, εποχικός (από το Ζιπάρι Κω), Λουκατάρη Εμβούλη (Καλυμνιά που υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Κω).
2)  Ακολουθεί σύντομα η αύξηση της δύναμης των επαγγελματιών πυροσβεστών  σε 9-12, ώστε να γίνονται κανονικά οι βάρδιες. Γιατί οι τρεις που εγκαταστάθηκαν είναι υποχρεωμένοι, για τις λίγες αυτές μέρες, να είναι σε υπηρεσία όλες τις ώρες της ημέρας. Και οι νέοι που θα έρθουν θα υπηρετούν και αυτοί ως αποσπασμένοι από άλλες μονάδες.  
3)  Μόλις ανοίξουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλύμνου θα αναπτυχθεί σε πλήρη δύναμη �όπως είναι στη Ρόδο και την Κω.
Σημασία έχει ότι η Κάλυμνος αυτή τη στιγμή έχει Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Δημαρχία Ρούσσου κατέκτησε αυτό για το οποίο αγωνιζόταν εδώ και 5-6 χρόνια. Και η ίδρυση της μονάδας στην Κάλυμνο αποτελεί δικαίωση της ορθής πολιτικής της που έλεγε: πρώτα η ίδρυση Πυροσβεστικής Μονάδας, ώστε η Κάλυμνος να έχει επαγγελματίες πυροσβέστες, και μετά η οργάνωση του εθελοντικού κλιμακίου. Αυτή ήταν η υπεύθυνη στάση απέναντι στο πρόβλημα.
Δυστυχώς όμως, είδαμε ακόμη και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, κυρίως από την Κω αλλά και από την Περιφέρεια, να είναι υπέρ του εθελοντικού κλιμακίου στην Κάλυμνο, πάντα υπό την ευθύνη της Κω. Και φτάσαμε στο γελοίο σημείο, όταν σημειωνόταν πυρκαγιά στην Κάλυμνο, να περιμένουμε να έρθουν από την Κω, με την «παντόφλα», τα οχήματα και οι επαγγελματίες πυροσβέστες.
Σήμερα αποδείχτηκε ότι εκείνη η πεισματική επιμονή της προηγούμενη Δημαρχίας στο εθελοντικό κλιμάκιο ήταν ζημιογόνα πολιτική στάση, γιατί δεν άφηνε την Κάλυμνο να αποκτήσει δική της Πυροσβεστική. Και, προφανώς, δεν επρόκειτο για διαφορά απόψεων αλλά για μικροπολιτική, που ένα και μοναδικό στόχο: το «δέσιμο» ψηφοφόρων. Τώρα που οι επαγγελματίες πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι αρχίζει και η εκπαίδευση των εθελοντών, η σπεκουλαδόροι κατάπιαν τη γλώσσα τους.
Ολα αυτά πια έγιναν παρελθόν και, συνάμα, ένα καλό δίδαγμα στο λαό, που πρέπει να μάθει να ακούει τους πολιτικούς. Εργο και επίτευγμα της πραγματικής πολιτικής είναι το ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλύμνου είναι έτοιμη για επιχειρήσεις. 



Πηγή :  www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...