Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

06.08.2010 Εγκαίνια της παραλιακής «Τάρπον Σπρίνγκς» - τρεις οι «πατέρες» (4 VIDEO)

Η ανάπλαση της παραλιακής από Δημαρχείο ως την ιχθυόσκαλα, έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της Καλύμνου, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της 6.8.10, με την παρουσία των πολιτικών προσώπων που «έχτισαν» το έργο από την ψήφιση του μέχρι τη μελέτη και κατασκευή.
Το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία στην παραλιακή πανηγύριζε ο μητροπολιτικός ναός της Μεταμορφώσεως του Χριστού, στις 12 το μεσημέρι, τελέστηκαν τα εγκαίνια με αγιασμό από το μητροπολίτη κ. Παΐσιο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης κ. Γ. Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος του Δημ. Λιμεν. Ταμείου κ. Μ. Μπούκης, ο πρόεδρος των ψαράδων κ. Γ. Κατσοτούρχης και ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος. Στη συνέχεια έγινε η αποκάλυψη της πλάκας του έργου με την ονοματοδοσία «Πλατεία Τάρπον Σπρίνγκς» και το κόψιμο της κορδέλας. Παρόντες ήταν η έπαρχος κα. Χρ. Συφουνιού, δημ. και νομαρχ. σύμβουλοι και στελέχη της αδελφότητας των Καλυμνίων του Τάρπον Σπρίνγκς, προς τιμή των οποίων πήρε το όνομα η πλατεία αυτή. Η παρουσία όμως του κόσμου ήταν πολύ μικρή.
Μπορεί να ήταν τυπική η διαδικασία των εγκαινίων, αφού το έργο δόθηκε προς χρήση εδώ και μήνες, αλλά αποτελεί έργο μεγάλης αναπτυξιακής σπουδαιότητας και άξιζε να γίνουν τα επίσημα «βαφτιστήρια» του. Να μην ξεχνάμε ότι το τόξο της προκυμαίας του λιμανιού, Αγ. Νικόλαος - Αγ. Στέφανος, που χωρίζεται στη μέση με τα ιταλικά κτίρια και τον μητροπολιτικό ναό, για πολλά χρόνια το ένα τμήμα της, η κεντρική πλατεία όπως καθιερώθηκε, ήταν η αναπτυγμένο από κάθε άποψη. Το υπόλοιπο μισό της προκυμαίας: Δημαρχείο - Ιχθυόσκαλα ήταν υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά και αισθητικά, παρ’ όλο που ήταν το κομμάτι της προκυμαίας με τα ουζερί, τις ταβέρνες, τα ζαχαροπλαστεία κ.α. Σήμερα απέκτησε αισθητική ευρωπαϊκής λιμενικής πόλης και δυναμική αναπτυξιακής ζώνης, καθώς αποτελεί την γαστρονομική οικιστική γωνιά με τοπικές γεύσεις και, σημαντικό κι αυτό, στα μουράγια της δένουν τα κότερα που μπαίνουν στο λιμάνι. Οταν θα ολοκληρωθούν και τα έργα εξωραϊσμού (πλακοστρώσεις κ.λπ.), το τμήμα αυτό της Πόθιας θα γίνει το πιο εντυπωσιακό. Ηδη ο Δήμος έχει ολοκληρώσει, προς τη μεριά των καταστημάτων και του πεζοδρομίου, τα σκέπαστρα στη συστάδα των καταστημάτων και τις πλακοστρώσεις.
Για το έργο αυτό συνέβαλαν πολλά πρόσωπα μέσα από το θεσμικό τους ρόλο. Ως επιλογή το έργο αυτό της ανάπλασης ξεκίνησε μέσα από το κατασκευαστικό περιβάλλον του λιμενικού καταφυγίου με εκκινητές την ΕΤΑΝΑΛ και το σύλλογο των ψαράδων της Καλύμνου. Επομένως, οι πρώτοι που εργάστηκαν για την εξασφάλιση του έργου και τη χρηματοδότησή του ήταν ο κ. Γ. Κατσοτούρχης, από το μέρος των ψαράδων, και ο τότε πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΛ κ. Δρ. Ταυλάριος, πολιτευτής. Για την υλοποίησή του όμως η Δημαρχία του κ. Γ. Ρούσσου ετοίμασε τη μελέτη και ωρίμαση του έργου και το παρέδωσε έτοιμο στη νομαρχία, ώστε με τη σειρά της η νομαρχία του κ. Γ. Μαχαιρίδη να εκτελέσει το έργο. Και να σημειωθεί ότι η νομαρχία εκτέλεσε το κομμάτι του έργου προς τη θάλασσα, ενώ το χερσαίο μέρος του έργου το εκτέλεσε ο Δήμος. Εν ολίγοις, για το έργο αυτό «έτρεξαν» και εργάστηκαν πολλοί.
Γι’ αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του ακούγονταν «χαμηλόφωνες», ευτυχώς, διεκδικήσεις της «πατρότητας» του έργου. Αυτή η πολιτική ατμόσφαιρα επηρέασε και τους χαιρετισμούς στα εγκαίνια, οι οποίοι είχαν ένα κάποιο «χρώμα» διεκδίκησης. Οι χαιρετισμοί από τρεις «πατέρες» του έργου έλεγαν διακριτικά τα εξής, με δική μας ελεύθερη φραστική περιγραφή:
Νομάρχης κ. Μαχαιρίδης: Είμαστε ευτυχείς για το έργο μας αυτό.
Πρόεδρος ψαράδων κ. Κατσοτούρχης: Οι ψαράδες δίνουν στην Κάλυμνο αυτό το σημαντικό έργο.
Δήμαρχος κ. Ρούσσος: Ευχαριστούμε τον κ. νομάρχη για τη συνεργασία του στο έργο, τον κ. Κατσοτούρχη και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου. Στο ίδιο κλίμα ευχαριστιών και ο πρόεδρος του Δημ. Λ.Τ. κ. Μπούκης.  
Σημασία έχει ότι έγινε το έργο και όλα αυτά τα αγωνιώδη «τρεξίματα» για μια θέση στην πρώτη γραμμή είναι θεμιτές προεκλογικές εκδηλώσεις.
Θα έπρεπε όμως οι αντιπολιτεύσεις του κ. Διακομιχάλη και του κ. Γ. Γαλουζή (παρούσα η κα. Σεμ. Ψαρομπά από την ελ. αντ/τευση του κ. Μ. Μακρυλλού) να έδιναν το «παρών» στα εγκαίνια, όπως θα έπρεπε το ίδιο να έκαναν και οι απέναντι καταστηματάρχες, οι οποίοι επωφελούνται επαγγελματικά από το έργο.
Η πολιτισμική μας παράδοση, βέβαια, τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική μας ζωή, δεν έχει να επιδείξει εκδηλώσεις «ελεύθερης καρδιάς» και μεγαλοψυχίας. Μας… συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάποτε όμως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ειδικά όταν εγκαινιάζονται έργα που προάγουν την ανάπτυξη της Καλύμνου και είναι προϊόν συνεργασίας πολλών. (ΣΝΤ)     





ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...