Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ολα πήγανε τέλεια με το BLUE STAR. Μόνο 12´ λεπτά η αποβίβαση-επιβίβαση (5 ΦΩΤΟ, 3 VIDEO)

Ολοι οι μύθοι περί μικρού λιμανιού, όλες οι φραστικές συμπαραστάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και παραγόντων, αλλά και όλες οι διαπραγματεύσεις της δημοτικής Αρχής με την εταιρία ΑΤΤΙΚΑ ΓΚΡΟΥΠ για να έρθει το μεγάλο BLUE STAR στην Κάλυμνο, είχαν ένα αίσιο τέλος, ή, τουλάχιστον, απαντήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. 
 Η αφιξη του BLUE STAR 1, το Σάββατο απόγευμα, 6μμ, (προερχόμενο από Πειραιά-Σαντορίνη και με συνέχεια, μετά την Κάλυμνο, προς Κω, Ρόδο) ήταν  ιστορική - δυστυχώς για την υπερβολή… Η πολύ άνετη και σύντομη πρόσδεσή του στην εξωτερική προβλήτα διέλυσε κάθε αμφιβολία και επιφύλαξη εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιριών με πολύ μεγάλα επιβατηγά πλοία στην ακτοπλοϊκή γραμμή Δωδεκανήσου. 
 Ο χρονος δεν ξεπερασε τα 12´λεπτα που χρειάστηκε το πλοίο-μεγαθήριο για πρόσδεση-αποβίβαση-επιβίβαση-αναχώρηση. Είναι ο μικρότερος χρόνος που χρειάζεται ακόμη και μικρό καράβι, για να πιάσει ένα νησί στο δρομολόγιό του. Αν πάρουμε τη θέση της εταιρίας…, μπορούμε ακόμη να πούνε ότι το πλοίο έκοψε ταχύτητα, υποχρεωτικά,  λίγο πριν πλησιάσει Κάλυμνο. Αλλά και σ’ αυτό το θέμα του πριν χρόνου, σύμφωνα με τη χρονομέτρηση που κάναμε, το BLUE STAR από τότε που εμφανίστηκε ανοιχτά στο πέλαγος, μέχρι να πλησιάσει την Κάλυμνο και να ρίξει άγκυρα, χρειάστηκε ακόμη άλλα 8´ λεπτά. Δηλαδή, ο συνολικός χρόνος από το κόψιμο της ταχύτητας μέχρι την πρόσδεση, αποβίβαση-επιβίβαση, αναχώρηση, δεν ξεπέρασε τα  20´ λεπτά. Και αυτοί οι χρόνοι σημειώθηκαν στην πρώτη άφιξη του πλοίου, κατά την οποία ο καπετάνιος έπρεπε να κάνει και αναγνώριση του χώρου.
 Πως πετυχε η Καλυμνος το χρονο αποβίβασης-επιβίβασης στα 12´λεπτά; Υπήρξε άριστος συντονισμός στην κίνηση οχημάτων και επιβατών. Πρωτοφανής, για την Κάλυμνο…, αυτοματισμός και πειθαρχία, που ήταν προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου με το Λιμεναρχείο Καλύμνου. Για την πρόληψη και του παραμικρού προβλήματος, οι επιβάτες με τις αποσκευές τους περίμεναν στο περίπτερο του κεντρικού λιμενοβραχίονα, απ’ όπου τους πήρε λεωφορείο της δημοτικής συγκοινωνίας και τους πήγε στην πλατεία της προβλήτας, λίγο πριν δέσει το πλοίο. Από εκεί πήρε τους επιβάτες που αποβιβάστηκαν και τους μετάφερε στη πλατεία της (υπό κατασκευήν) μαρίνας, όπου περίμεναν τα ταξί και τα ΙΧ αυτοκίνητα. Σ’ αυτή τη διαδικασία η βοήθεια του Λιμεναρχείου ήταν πολύτιμη και καθοριστική της μεγάλης επιτυχίας που είχε η Κάλυμνος στην υποδοχή του Blue Star. Μεγάλη ομάδα ανδρών του λιμενικού με επικεφαλής τον κ. Λιμενάρχη εξασφάλισαν την απρόσκοπτη αποβίβαση-αποβίβαση και διακίνηση των οχημάτων, μεταξύ των οποίων ήταν Ι.Χ. αυτοκίνητα και νταλίκες.

Εντυπωσιαστηκαν ο Ιππαρχος του BLUE STAR και το πληρωμα του πλοιου με το συντονισμό της Καλύμνου και την πολύ εύκολη προβλήτα. Αλλά και ο ενθουσιασμός του δημάρχου κ. Γ. Ρούσσου, του προέδρου του Δημ. Λιμεν. Ταμείου κ. Μ. Μπούκη και του αντιδ/ρχου κ. Φ. Χριστοδούλου ήταν, δικαιολογημένα, έκδηλος. Παρομοίως και των δημοσιογράφων που κάλυψαν το γεγονός. Μεγάλο ήταν, επίσης, το ενδιαφέρον του κόσμου που παρακολουθούσε τον κατάπλου και απόπλου του BLUE STAR  από την παρακείμενη παραλία, καθώς και από το δρόμο προς τα Θέρμα, ακόμη και από τα μπαλκόνια των σπιτιών της περιοχής Τηγάνι (έξω από τον Αγ. Νικόλα).
Σκορπισε αισιοδοξια στην Καλυμνο η άφιξη του  BLUE STAR (η αντιπολίτευση απουσίαζε, αλλά θα της αρέσει αυτή η εξέλιξη, όσο κι αν φοβάται να δώσει «πόντους» στη δημ. Αρχή). Δεν τέλειωσε όμως η Κάλυμνος. Αυτό που θα «παλέψει» ο δήμαρχος στις διαπραγματεύσεις του με την ναυτιλιακή εταιρία ΑΤΤΙΚΑ ΓΚΡΟΥΠ είναι ο στόχος των τριών δρομολογίων τη βδομάδα. Οτι, ζήτησε η εταιρία το έκανε ο Δήμος: προβλήτα εξωτερική στο ύψος ακριβώς του καταπέλτη του BLUE STAR, συντονισμός επιβίβασης-αποβίβασης κ.λπ. Για την προβλήτα η εταιρία είπε στο Δήμος «με Αριστα το 10 παίρνετε… 100». Τώρα που την δοκίμασε στην πράξη, θα βάλει 10´ (με τόνο). Αλλά τον ίδιο βαθμό θα βάλει και στην οικονομία χρόνου που πέτυχε ο Δήμος σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο. Η αισιοδοξία του Δήμου είναι ρεαλιστική.         





Πηγή : http://www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...