Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πανηγυρικός Εσπερινός και γλέντι στον Αγ. Γεώργιο Πανόρμου (VIDEO)


Ο ιστορικός ναός του Αγ. Γεωργίου Πανόρμου είχε την ετήσια πανήγυρη του φέτος κανονικά, στις 23 Απριλίου, καθώς το Πάσχα έπεσε νωρίς και δε χρειάστηκε να μετατεθεί η γιορτή του. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά προσέτρεξαν πολλοί πιστοί από όλη την Κάλυμνο. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος περιστοιχιζόμενος από μεγάλη ακολουθία ιερέων.
Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό στην αυλή του ι. ναού το εκκλησιαστικό συμβούλιο είχε διοργανώσει πολύ ωραίο γλέντι  - παλιά συνήθεια των ορθόδοξων πανηγυριών  -  με σουβλάκια και παραδοσιακή μουσική. Στο χορό πρωταγωνίστησαν παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές.
Εκκλησίες Αγ. Γεωργίου
Στην Κάλυμνο ο Αγ. Γεώργιος τιμάται με ιερούς ναούς και ξωκλήσια σε όλα τα διαμερίσματα και τις γωνιές του νησιού: ο Αγ. Γεώργιος Πανόρμου, ο Αγ. Γεώργιος στον Σκλαβερό   -  στη βορειοδυτική άκρη της κοιλάδας του Πανόρμου (δίπλα στις Ελιές), ο Αγ. Γεώργιος Συκάτης, ο Αγ. Γεώργιος στο Πη(γ)αούλι  - στην πλαγιά πίσω από το Στάδιο, ο Αγ. Γεώργιος στις Πεζούλες, ο Αγ. Γεώργιος του Κάστρου Χώρας  -  η πρώτη εκκλησία μετά την πύλη (κτίστηκε επί Ιπποτών), ο Αγ. Γεώργιος στο Κάστρο της Χρυσοχεριάς, ο Αγ. Γεώργιος στον Εμπορειό, ο Αγ. Γεώργιος στην περιοχή του Σταθμού Πόθιας (ο δρόμος προς Ευαγγελίστρια), ο Αγ. Γεώργιος του Συντάγματος �στο Δάμο  κ.α.
Ιστορικά του Αγ. Γεωργίου Πανόρμου
Ο Αγ. Γεώργιος Πανόρμου στα μέσα του 19ου αι. (από τα στοιχεία που διαθέτουμε) είχε ιερέα   ηγούμενο (μεταξύ αυτών και ο Νικόλαος Πιζάνιας), που έμενε στα κελιά εκκλησίας. Μάλιστα, αυτή η παράδοση της στέγασης του εφημερίου στα σπίτια της εκκλησίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αλλά ο Αγ. Γεώργιος φιλοξενούσε, μέχρι και τα τέλη του 20 αι., το μονοθέσιο και μετά διθέσιο Δημοτικό Σχολείο του Πανόρμου, με το οποίο ταυτίστηκαν τα ονόματα των δασκάλων Νομικού Κουλιανού (παπά Κράτση), που ήταν και ο εφημέριος του ναού, και Ειρήνης Ιερεμία Ταυλαρίου (η «Ιερεμίαινα», αδελφή του δικηγόρου Ιπποκράτη Ταυλάριου).
Σήμερα ο Αγ. Γεώργιος
Σήμερα το δημοτικό σχολείο μετακόμισε  στο δικό του μεγάλο διδακτήριο, μετά τις Ελιές, ενώ αι η ενορία του Αγίου Γεωργίου δεν είναι πια όλος ο Πάνορμος, αφού προέκυψαν μέχρι στιγμής δύο άλλες ενορίες, του Αρχαγγέλου και, πρόσφατα, της Αγίας Αννας, στο δρόμο προς Γαϊδουρόραχο. Ωστόσο, ο Αγ. Γεώργιος συνεχίζει να έχει το κύρος και την παγκαλυμνιακή αναγνώριση μεγάλης εκκλησίας, γιατί αντλεί την πολιτισμική του δύναμη από την ιστορία του. Είναι από τους ναούς με ιστορική και κοινωνική ταυτότητα. Στην αρχή ως εκκλησία και ενορία των περιβολάρηδων του Πανόρμου και μετέπειτα της μεσοαστικής και αστικής κοινωνίας του νησιού που άφηνε την στενάχωρη και πολύβουη Πόθια για να κατοικήσει μόνιμα στον Πάνορμο και, έτσι, να δημιουργηθεί μια νέα πόλη στο νησί με ωραιότατες βίλες. Αυτή τη μετεξέλιξη γνώρισε ο Αγ. Γεώργιος Πανόρμου.
Από τους ιεροψάλτες της εκκλησίας ιστορική μορφή υπήρξε ο αείμνηστος Γεώργιος Μπίλλης, ενώ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και άνω στο δεξιό στασίδι μένει «σταθερή αξία» ο Θεοφ. Πλάτσης, που σήμερα διανύει το 84 έτος της ηλικίας του, ενώ εφημέριος, επίσης επί δεκαετίες, είναι ο Ιερεμίας (κατά κόσμον Θεόδωρος) Σακαλέρος. Στήριγμα και δύναμη της εκκλησίας υπήρξε πάντοτε και συνεχίζει να είναι ο ζήλος και η προθυμία για προσφορά του εφημέριου, της επιτροπής και όλων των ενοριτών. 

 

Πηγή :  http://www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...