Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Συγκλονιστική «έκρηξη» στο νοσοκομείο, πολύ βαριές οι καταγγελίες του διοικητή

Η 20η Σεπτεμβρίου ήταν η ημέρα-σταθμός για την Κάλυμνο. Σημειώθηκε η μεγαλύτερη «έκρηξη» που συντάραξε τα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος. Ο διοικητής του Βουβάλειου Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Νικ. Σακελλαρόπουλος προέβη σε καταγγελίες-φωτιά, από τηλεοράσεως οι οποίες άφησαν άναυδη την κοινή γνώμη της Καλύμνου - καθώς και των άλλων νησιών (μέχρι και τη Ρόδο) όπου εκπέμπει το ΑΙΓΑΙΟ TV.
Η «χύτρα» από καιρό «σφύριζε»
Η «χύτρα» του νοσ/μείου Καλύμνου «σφύριζε» επικίνδυνα από καιρό, ειδικά από τη στιγμή που καταγγελίες είχαν φτάσει επίσημα μέχρι την τοπική τηλεόραση ΑΙΓΑΙΟ TV, σύμφωνα με τις οποίες ότι κάποιοι «μαγείρευαν» υποθέσεις και έστηναν διοικητικές εξελίξεις. Ολα ή περίπου όλα «ελέγχονταν», όχι όμως και ο νέος διοικητής του νοσ/μείου Καλύμνου κ. Νίκος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την περικοπή των δαπανών που έκρινε άσκοπες έως ύποπτες. Εξαρχής είχε παρουσιάσει σαφή δείγματα ότι ναι μεν ήταν πρόθυμος για φιλική συνεργασία με τους γιατρούς και όλο το προσωπικό του νοσ/μείου, αλλά δεν ήταν καθόλου πρόθυμος να κάνει εκπτώσεις στον έλεγχο πάνω σε διοικητικά θέματα και προπάντων στην περιστολή της σπατάλης σε υγειονομικό υλικό. 
Υπόθεση Γ. Μαγκάκη
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της «ισορροπίας με δόντια» λειτουργούσε σχεδόν ομαλά το νοσ/μείο, πάντα όμως υπήρχαν τριβές και αναταράξεις, οι οποίες δεν έλεγαν να καταλαγιάσουν. Η συσσώρευση της έντασης έφερε την πρώτη «έκρηξη», πριν περίπου ένα 20ήμερο, όταν οι δημοσιογράφοι του ΑΙΓΑΙΟ TV, Μπέττυ Μαΐλλη και Μάμας Χαραμαντάς, δημοσιοποίησαν καταγγελίες που είχαν από εργαζόμενους στο νοσ/μείο. Το θέμα έλαβε σοβαρές διαστάσεις εξαιτίας του ότι ο δ/ντής του Κέντρου Υγείας Καλύμνου (που στεγάζεται μες στο νοσοκομείο) παθολόγος κ. Γιάννης Μαγκάκης, στέλεχος της παράταξης του κ. Γιάννη Γαλουζή, θεώρησε εαυτόν θιγόμενο από κάποιες γενικολογίες και εμφανίστηκε στο ΑΙΓΑΙΟ TV, για να διαλύσει κάθε υποψία εμπλοκής του σε διοικητικές ή άλλες παρανομίες. Η υπόθεση είχε αναστατώσει την κοινή γνώμη, αλλά από το πρόσωπο του κ. Γ. Μαγκάκη έφυγε κάθε υποψία ανάμιξής του σε οποιασδήποτε μορφής σκάνδαλο (διαχείρισης υλικού, διοικητικής παρανομίας κ.λπ.), χάρη στις τηλεφωνικές διευκρινίσεις του κ. Σακελλαρόπουλου
Από το βιολόγο, στο βιοχημικό
Ωστόσο, αν ο κ. Μαγκάκης αποδείχτηκε υπεράνω πάσης υποψίας, δύο θέματα του νοσ/μείου έμεναν ζωντανά στην «καυτή» επικαιρότητα και αιτία ήταν οι τριβές ανάμεσα στον κ. Γιάννη Γαλουζή, υποψήφιο δήμαρχο και δ/ντή της Χειρουργικής Κλινικής, και τους ως άνω δημοσιογράφους του ΑΙΓΑΙΟ TV, τους οποίους κατάγγειλε στο ΕΣΡ. Η καταγγελία αυτή «άναψε κόκκινο» στο κανάλι και βγήκε στην τηλεόραση η «γκρίζα» υπόθεση με τις προσλήψεις προσωπικού: Τη θέση του βιολόγου για το αιματολογικό τμήμα, την οποία προέβλεπε από το 1987 ο κανονισμός λειτουργίας του νοσ/μείου, μετατράπηκε σε θέση βιοχημικού πριν λίγους μήνες, με υπογραφή του κ. διοικητή. Ο κ. Σακελλαρόπουλος, με τηλεφωνική του παρέμβαση στο ΑΙΓΑΙΟ TV (στην εκπομπή της 20.9.10), είπε ότι σ’ αυτό το θέμα έσφαλε ίσως, αλλά είχε πειστεί ότι ο βιοχημικός ήταν απαραίτητος στο αιματολογικό τμήμα του νοσ/μείου. Προσωρινά, η μετατροπή της θέσης του βιολόγου σε θέση βιοχημικού τελούσε σε διακριτική «ύπνωση».
Εμεναν δύο «καυτά» θέματα
Εμενε όμως ανοικτό το λεγόμενο σκάνδαλο της διαχείρισης χειρουργικού υλικού, που είχε εστιαστεί στα εμφυτεύματα. Η διερεύνηση του θέματος συνεχιζόταν, ενώ η «σερνάμενη» καταγγελία έλεγε ότι το νοσ/μείο Καλύμνου έρχεται δεύτερο πανελλήνια, στην κατανάλωση εμφυτευμάτων, μετά το ΚΑΤ Αττικής, κατ’ αναλογία πληθυσμού.
Και σαν να μην έφτανε το θέμα των εμφυτευμάτων, εξερράγη και δεύτερο, μεγαλύτερης  έντασης, σχετικά με τις περιπετειώδεις προσλήψεις 4 νοσηλευτών-τριών.  Ξαφνικά έγινε γνωστό (με καταγγελίες μέσα από το νοσ/μείο) ότι το διοικητικό σ/λιο του νοσ/μείου αποφάσισε τις 2 από τις 4 θέσεις νοσηλευτών/τριών να τις μετατρέψει σε 1 θέση βιοχημικού και 1 κοινωνικού λειτουργού. Στη μετατροπή αυτή αντέδρασε ο σύλλογος των νοσηλευτών του νοσ/μείου και απαίτησε να ακυρωθεί η μετατροπή, γιατί οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλες.
Στο θέμα αυτό ο κ. Σακελλαρόπουλος (κατά την τηλεφωνική του παρέμβαση στο ΑΙΓΑΙΟ TV, 20.9.10) είπε ότι έσφαλε, γιατί υποχώρησε στις πιέσεις γιατρού-παράγοντα του νοσ/μείου, ο οποίος μάλιστα (σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του κ. Σακελλαρόπουλου) του εκμυστηρεύθηκε ότι για τη θέση του βιοχημικού έχει δικό του πρόσωπο που είναι και στο πολιτικό γραφείο υψηλόβαθμου πολιτικού, «πάνω από βουλευτή» είπε ο κ. Σακελλαρόπουλος («ζωγραφίζοντας» τον υφυπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη), και ότι ο πολιτικός αυτός θα σταθεί στο πλευρό του ό,τι κι αν χρειαστεί. Βοήθεια όμως την οποία απέρριψε ο κ. Σακελλαρόπουλος, σύμφωνα με τη δήλωση του.
Ηταν μια δημόσια καταγγελία κόλαφος στο πολιτικό μας σύστημα και γελοιοποίηση των κυβερνητικών διακηρύξεων, μαζί και των προεκλογικών εξαγγελιών από την παράταξη του κ. Γαλουζή για διαφάνεια, αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες κ.λπ.
Γιατί εξερράγη ο δ/τής
Αλλά γιατί έφτασε μέχρι τις τηλεοράσεις μια τέτοια παρασκηνιακή διεργασία, χωμένη α μες στην ανομία, τη συναλλαγή και την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής; Την απάντηση την έδωσε δημόσια, κατά την προαναφερόμενη τηλεφωνική του παρέμβαση, ο διοικητής του νοσ/μείου κ. Νικ. Σακελλαρόπουλος. Είπε ότι το πρωί τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του γιατρός-παράγοντας του νοσ/μείου εκλιπαρώντας βοήθεια για υπόθεσή του και το απόγευμα του ήρθε κεραμίδα το δελτίο τύπου της παράταξης του κ. Γ. Γαλουζή. Ο άνθρωπος «τρελάθηκε» όταν άκουγε τα όσα του καταμαρτυρούσε το δελτίο τύπου. Ηρθε εκτός εαυτού και με αγανάκτηση κατάγγειλε τέρατα και σημεία που λαμβάνουν χώρα στο νοσ/μείο και τα οποία δήλωσε ότι τα μεταφέρει άμεσα στα υψηλότερα κλιμάκια της υπηρεσιακής του ιεραρχίας.
Μια «λεπτομέρεια»
Ο κ. Σακελλαρόπουλος οργίστηκε μ’ αυτή την αντιφατικότητα στη συμπεριφορά εκ μέρους της παράταξης του κ. Γαλουζή, γιατί δε γνώριζε μια κρίσιμη «λεπτομέρεια»: Το πρωί και την ώρα που του ζητούσε βοήθεια ο γιατρός-παράγοντας, την ίδια ώρα σε άλλο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι δημοσιοποιούνταν το δελτίο τύπου της παράταξης του κ. Γαλουζή. Προφανώς, ο κ. Σακελλαρόπουλος απορροφημένος από τη δουλειά του και «μπλοκαρισμένος» από την επίσκεψη του γιατρού-παράγοντα, δεν άκουσε το δελτίο τύπου από την πρωινή εκπομπή του άλλου καναλιού.
Τι συμπέρασμα βγαίνει; Το δελτίο τύπου της παράταξης του κ. Γαλουζή πρέπει να συντάχτηκε είτε αποβραδίς είτε πρωί-πρωί της 20.9.10, για να παίξει στην πρωινή εκπομπή του άλλου καναλιού. Ετσι, άλλος ήταν αυτός που επισκέφθηκε το πρωί τον κ. δ/τή του νοσ/μείου και άλλος που εξέδωσε το δελτίο τύπου. Με άλλα λόγια ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γ. Γαλουζής δεν είχε τον έλεγχο των πραγμάτων. Είναι βέβαιο ότι αν εγκαίρως είχαν λάβει γνώση αυτού του δελτίου τύπου ο κ. Γαλουζής και το στέλεχος της παράταξης του κ. Γ. Μαγκάκης, θα το είχαν αποσύρει. Αλλά ακόμη κι αν το πληροφορούνταν καθυστερημένα, μετά την πρωινή δημοσιοποίηση, είναι εξίσου βέβαιο θα είχαν ζητήσει συγνώμη εγκαίρως από τον κ. δ/τη, ώστε να μην ανέβουν οι τόνοι σε τέτοια ένταση και να προκύψουν τόσο ολέθριες συνέπειες.  
Εμφυτεύματα & «φυτέματα»
Και οι δύο υποθέσεις του νοσ/μείου, τα εμφυτεύματα και τα «φυτέματα» με τη μετατροπή των προσλήψεων έχουν μέλλον…  (ΣΝΤ)    

ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...