Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Μια φωτογραφία με ιστορικό συμβολισμό

Η πλατεία του επαρχείου έχει κατακτηθεί από τους σφουγγαράδες της Καλύμνου ως ο κατάλληλος χώρος � και είναι πράγματι ιδανικός � για να λιάζουν τα σφουγγάρια τους και ταυτόχρονα να τα εκθέτουν προς πώληση.
Τα απλωμένα σφουγγάρια γίνονται ένα θέαμα ελκυστικό για Καλύμνιους και, προπαντός, για τουρίστες. Αλλά εκεί πηγαίνουν και οι Καλύμνιοι σπογγέμποροι και οι εκτιμητές σφουγγαριών, για «οικονομικές διαπραγματεύσεις», κοινώς παζάρι, με τους σφουγγαράδες, που σήμερα έχουν διπλή ιδιότητα: καπεταναίοι και δύτες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Κόβουν βόλτες πάνω-κάτω οι σπογγέμποροι, συζητάνε για λίγο με τους παραγωγούς, φεύγουν, ξανάρχονται… Και οι δύο μεριές ψάχνουν τρόπο και τιμή συμφωνίας. Τις περισσότερες φορές βρίσκουν τη χρυσή τομή στην… τιμή. Αλλιώς, μετά το λιάσιμο, ο σφουγγαράς-καπετάνιος και οι συνέταιροί του πηγαίνουν  τα σφουγγάρια τους στην αποθήκη, μέχρι να βρεθεί συμφερότερη τιμή πώλησης.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι αιώνων, που όμως εξελίχθηκε και μπήκε στη σωστή του βάση. Παλιά οι αδύνατοι των «διαπραγματεύσεων» ήταν οι καπεταναίοι (ιδιοκτήτες σπογγαλιευτικών σκαφών), που πιέζονταν και συνήθως (δηλαδή… πάντα) αναγκάζονταν, λόγω χρεών της επιχείρησης, να ρίχνουν τις τιμές τους. Αποτέλεσμα, με τη σειρά τους κι αυτοί μετέφερναν την πίεση προς τα κάτω, στους σφουγγαράδες. Σήμερα αυτή η σχέση έχει βρει την ισορροπία της και δεν υπάρχουν πια ισχυροί και αδύνατοι στο παζάρι. Σφουγγαράδες και σπογγέμποροι μιλάνε ως ισότιμοι επιχειρηματίες που ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο και κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει τον άλλο.  
Στο πλάνο της φωτογραφίας μας (11.10. 10) βάλαμε και την προτομή του Μεγάλου Ευεργέτη της Καλύμνου Νικολάου Βουβάλη (β´ μισό 19ου αι.). Υπήρξε ο μεγαλύτερος σπογγέμπορος όλων των εποχών, σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά μαζί και ο Μεγαλύτερος Ευεργέτης της Καλύμνου. Η μορφή του εκπροσωπεί τη δύναμη που γνώρισε η σπογγαλιεία στην Κάλυμνο. Αλλά ο Ν. Βουβάλης αποτελεί και πρότυπο επιχειρηματία με κοινωνικό πρόσωπο, ισχυρού του χρήματος με φιλοπατρία, γιατί τον κόπο των Καλύμνιων σφουγγαράδων δεν τον κρατούσε μόνο σαν δικό του κέρδος και «υπεραξία» (όρος της εποχής του), μόνο για να συσσωρεύει κεφάλαια, αλλά ένα μεγάλο μέρος των κερδών του το επέστρεφε στην κοινωνία, στην πατρίδα του, κατασκευάζοντας έργα κοινής ωφέλειας, με προτεραιότητα στην Παιδεία. Και μέχρι το τέλος της ζωής του διατήρησε αυτή την πατριωτική του φλόγα δυνατή, για να φωτίζει και να ζεσταίνει το νησί. Απόδειξη, στη διαθήκη του αφιέρωσε όλη του την περιουσία στην Κάλυμνο.
Βουβάλης και σφουγγάρι συνθέτουν, θα λέγαμε, το ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο της Καλύμνου των νεότερων χρόνων.  Σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας με πνεύμα κοινωνικής αντίληψης και πατριωτισμού. Οχι φιλανθρωπίας σκοπιμοτήτων και προσβολής, αλλά απρόσωπης ευεργεσίας της συνολικής κοινωνίας. Σύμβολα που σήμερα σπανίζουν. (ΣΝΤ)


ΠΗΓΗ :  www.argokalymnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...