Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας στην Κάλυμνο με το Νικ. Σμαλιό

Η είδηση χωρίς σχολιασμό έχει ως εξής:
H Nova σε συνεργασία με την National Geographic διοργάνωσαν διαγωνισμό φωτογραφίας  από τις 2/6/2011 μέχρι τις 26/6/2011 και ζητούσαν από τους φωτογράφους να εμπνευστούν από το σλόγκαν «Εξερευνήστε τον πλανήτη του National Geographic, η ζωή όπως δεν την έχετε ξαναδεί».
Η επιλογή του νικητή ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές διεξήχθη στη στις 30/6/2011, στην Ουάσιγκτον, από επαγγελματίες φωτογράφους της National Geographic.
Το έπαθλο του φωτογραφικού διαγωνισμού ήταν ένα δεκαήμερο private σαφάρι στην Κένυα διοργανωμένο από την  National Geographic.
Στην πρώτη θέση του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο συμπατριώτης μας Νικόλαος Σμαλιός και κέρδισε το ταξίδι στην Κένυα.
ΦΩΤΟ 1. Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του φωτογραφικού διαγωνισμού.
ΦΩΤΟ 2. Η φωτογραφία του Νικόλα Σμαλιού που Νίκησε στον διαγωνισμό.

Πού βρίσκεται η ουσία της είδησης
Η ουσία της είδησης βρίσκεται στο ότι για πρώτη φορά Καλύμνιος φωτογράφος, ο Νικόλας Σμαλιός, ερασιτέχνης μεν αλλά επαγγελματίας υψηλού επιπέδου στην καλλιτεχνική ποιότητα της φωτογραφία τους, έφερε στην Κάλυμνο ένα διεθνές βραβείο φωτογραφίας.
Το θέμα του είναι νησιώτικο, θαλασσινό. Μια εικόνα που πολλές φορές τη συναντάμε στις ακτές μας, συνήθως στο άνοιγμα του λιμανιού της Πόθιας. Δεν ήταν δυνατό όμως ποτέ να δούμε από τόσο κοντινή απόσταση, τόσο καθαρά και με τέτοιους χρωματισμούς, ζωντανούς και με ζεστά φυσικά χρώματα, το γλάρο την ώρα που βγαίνει από τη θάλασσα με το ψάρι, το «αλίευμα» του,  στο ράμφος. Ο Νικόλας πέτυχε σε στιγμή ακαριαίας σύλληψης της κινούμενης και εξελικτικής εικόνας, και μάλιστα στην καλύτερή της φάση, να μας αιχμαλωτίσει τη μοναδική αυτή στιγμή (ειδοποιό γνώρισμα της κάθε φωτογραφίας), με σκοπό να αναδείξει μια σπάνιε ομορφιά του ζωντανού φυσικού μας περιβάλλοντος, απαλλαγμένη από κάθε έννοια «βίας στη φύση», αλλά και για να μας προσφέρει αυτή την ομορφιά, θα λέγαμε, για παντοτινή αισθητική απόλαυση. Τέτοιες εικόνες είναι ευτύχημα να έχει κανείς στο σπίτι του καδραρισμένες, γιατί έχει μπροστά του την πραγματική φύση, αποτυπωμένη πιστά και στη ζωντανή της έκφραση.
Η βραβευμένη φωτογραφία του Νικόλα Σμαλιού είναι μια καλλιτεχνική φωτογραφία με το μάτι αλλά και τις θαυμαστές ικανότητες ενός εραστή της Τέχνης (=ερασιτέχνης). Μια φωτογραφία γεμάτη συναίσθημα, φυσιολατρική κορύφωση και σπάνια αισθητική αντίληψη του ωραίου στη φύση και την Τέχνη. Συνάμα, ο δημιουργός της είναι ένας αριστοτέχνης ερασιτέχνης, απαλλαγμένος από την σκοπιμότητα που κατατρέχει τον επαγγελματία, ένα σαράκι που «κατατρώγει» την Τέχνη.
Κάτι τέτοιες φωτογραφίες μας λένε ότι ζούμε την εποχή της ανοικτής ιστορικής αναμέτρησης φωτογραφίας-ζωγραφικής. Η Τέχνη του φωτογραφικού φακού συναγωνίζεται με υψηλές αξιώσεις την Τέχνη του ζωγραφικού χρωστήρα. Και ο Νικόλας Σμαλιός είναι ένας πολύ δυνατός δημιουργός, γιατί απάλλαξε τη φωτογραφία από το να μιμείται τη ζωγραφική, την υπηρετεί ως μια ξεχωριστεί Τέχνη και αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί τους πρωτοπόρους της ιστορικής αυτής εξέλιξης.
_______________________
Υστερόγραφο: Δώσαμε βαρύτητα στο γεγονός αυτό τη βράβευσης του Νικ. Σμαλιού, για να μην περάσει στο «ντούκου…» Γιατί εκεί το πήγαινε και πάλι η Κάλυμνος. Στην οποία, οι έχοντες και κατέχοντες τα βάθρα προβολής και ανάδειξης προσώπων και δημιουργιών, πολύ συχνά ανεβάζουν και αναδεικνύουν «σκιάχτρα» ως τάχατες εκθαμβωτικές παρουσίες και δημιουργίες (ιδού ο ρόλος των κυκλωμάτων αλληλοανάδειξης…), ενώ, επίσης πολύ συχνά, αγνοούν πραγματικές δημιουργίες αξίας και τις «ξεπετάνε» με ένα ξεψυχισμένο «μπράβο».       


ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...