Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Εγκαινιάστηκαν τα νέα σφαγεία. Εργο με «ιστορία», όμως έλεγχος δεν υπάρχει (3 VIDEO)

Την Κυριακή, 17.10.2010, στις 12:00´ το μεσημέρι, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια των Δημοτικών Σφαγείων, στα Γιαννοχώραφα. Σε πρώτη ανάγνωση η είδηση είναι αξιόλογη, αλλά δεν εντυπωσιάζει όσο αξίζει σε αυτό το έργο εξαιτίας της «ιστορίας» του. Επίσης, σφαγεία αποκτήσαμε, έλεγχο των κρεάτων στην Κάλυμνο όχι.
 Τη τελετή των εγκαινίων ήταν λιτή και σύντομη. Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο οποίος συγχάρηκε τη δημ. Αρχή για το έργο αυτό και ευχήθηκε  καλή λειτουργία προς το συμφέρον του λαού. Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο υπεύθυνος του έργου αντιδ/ρχος κ. Μιχ. Μπούκης και ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από όλες τις δημ. παρατάξεις και πλήθος κόσμου. Μετά τον αγιασμό των εγκαινίων παρατέθηκε δεξίωση, στον αύλειο χώρο του κτιρίου, προσφορά των κρεοπωλών Μιχ. Ζεμπιλά, Αντ. Κουρμούλη, Γ. Τσαγκάρη.
Τα Δημοτικά Σφαγεία είναι ένα νεόκτιστο κτίριο με άριστη διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου και με σύγχρονη τεχνολογική εγκατάσταση και πληροί με απόλυτη επάρκεια τους όρους υγιεινής. Είναι έργο υποδομής, που προστατεύει την ποιότητα ζωής, ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο της καθημερινότητάς μας και θέτει τέρμα στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Αυτό όμως που δίνει περισσότερη αξία στο έργο αυτό είναι η «ιστορία» του. Πρόκειται για έργο που, αν και ήταν μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα μέχρι που κάποια στιγμή φάνηκε ότι χάθηκε οριστικά. Ξεκίνησε επί Δημαρχίας Διακομιχάλη, αλλά έγινε έργο φάντασμα, χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς καμιά δυνατότητα να ολοκληρωθεί με τους όρους που ξεκίνησε. Επανήλθε στη «ζωή» επί Δημαρχίας Ρούσσου με κτιριακή επέκταση και αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης, έκδοση οικοδομικής άδειας και ένταξής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για να φτάσει σήμερα να λειτουργεί νόμιμα και με τους καλύτερους όρους υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας. 
Τα σφαγεία τα χρησιμοποιούσαν οι κρεοπώλες μόλις είχαν περατωθεί και για αρκετούς μήνες, αλλά με τα εγκαίνια, ο Δήμος τα παρέδωσε και επίσημα στους κρεοπώλες της Καλύμνου, οι οποίοι με τη σειρά τους όρισαν ως υπεύθυνο τον συνάδελφό τους κ. Αντ. Κουρμούλη.
Χρήσιμο όμως να βάλουμε όρια στην αισιοδοξία μας: Από δω και πέρα ένα μεγάλο μέρος των κρεάτων που διατίθενται στην αγορά της Καλύμνου θα ελέγχεται. Λέμε ένα μεγάλο μέρος, γιατί το σφάξιμο των ζώων στην Κάλυμνο είναι εντελώς ανεξέλεγκτο. Τα Δημοτικά Σφαγεία απλώς προσφέρουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον έλεγχο της καταλληλότητας των κρεάτων που καταναλώνουμε, όμως τα άλλα που σφάζονται από τσοπάνηδες ποιος τα ελέγχει; Και το χειρότερο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν εισάγονται λαθραία κρέατα από Τουρκία; - το λέμε με τρόπο… Ελεγχος σοβαρός δεν υπάρχει. Απόδειξη; Καμιά είδηση δε βγήκε ποτέ για ανακάλυψη ακατάλληλων νωπών κρεάτων. Ολα τα σφάγια στην Κάλυμνο είναι πάντα ασφαλή και εγγυημένα;
Η νέα Δημαρχία που θα προκύψει από τις εκλογές, με τις αρμοδιότητες που θα έχει ως καλλικρατική Δημαρχία, θα πρέπει να δει το πρόβλημα πιο μεθοδικά.









ΠΗΓΗ : www.argokalymnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...