Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το Καλύμνικο "Ντιρλαντά" το πιο γνωστό ελληνικό τραγούδι παγκοσμίως (VD'S)

Το Ντιρλαντά ή ο Ντιρλαντάς είναι παραδοσιακός  Καλύμνικος σφουγγαράδικος  σκοπός, που έγινε διεθνής επιτυχία ενώ πολλοί μελετητές το θεωρούν πιο διάσημο και από τον Ζορμπά. 


Είναι το τραγούδι, το οποίο λεγόταν όταν τραβούσαν κουπί στις βάρκες, με αυτοσχέδια σατυρικά δίστιχα (τσιμαριστά) με προέλευση από την Κάλυμνο Δωδεκανήσων. Ο ρυθμός του κομματιού είναι 2/4.
Το τραγούδι ηχογράφησε σε 45αρι δίσκο τη δεκαετία του ’60 ο καπετάνιος Παντελής Γκίνης, γνωστός στο νησί ως Ντιρλαντάς.
 Είναι ένα εργατικό τραγούδι,  με ένα ρυθμό που ξεσηκώνει, ζωντανεύει, χωρίς μουσικό τέλος, ενώ σύμφωνα με ερευνητές της λαϊκής μουσικής, η γρήγορη ερμηνεία του μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση έκστασης. Ίσως γι’ αυτό τραγουδιόταν συνεχώς στα Καλύμνικα σφουγγαράδικα, για να κρατάει ξύπνιους και σε εγρήγορση τους δύτες και τους τροχαλητές με τον χαρακτηριστικό ρυθμό του.


 Ανήκει στις λεγόμενες "Αντιφωνίες", όπου ανάμεσα στα λόγια του πρωτοτραγουδιστή υπάρχει η παρεμβολή από την ομάδα.


Είναι ένα από τα πολύ γνωστά Καλύμνικα "τσιμαρίσματα", δηλαδή τραγούδια των σφουγγαράδων, όπου  ένας λέει τους στίχους και η ομάδα επαναλαμβάνει ένα σταθερό τσάκισμα.

Στην Κάλυμνο το τραγούδι υπάρχει και σε δεύτερη εκτέλεση, ακριβώς με τον ίδιο ρυθμό, αλλά αντί για Ντιρλαντά λέγεται «Πέντε και τέσσερα εννιά». 


 Το παραδοσιακό κομμάτι «Ντιρλαντά» της Καλύμνου είναι διεθνώς, ίσως το πιο γνωστό ελληνικό τραγούδι. Η διάσημη Νταλιντά το τραγούδησε το 1970 στα ιταλικά και στα γαλλικά και το έκανε διεθνή επιτυχία.



Με τα χρόνια ο ιδιαίτερος Καλύμνικος  ρυθμός έγινε σίγουρη επιτυχία για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, τραγουδήθηκε σε πάρα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων αραβικές, ασιατικές, αφρικανικές και φυσικά ευρωπαϊκές. Ο Νίκος Ξυλούρης το τραγούδησε με αλλαγμένους τους μισούς στίχους, ενώ τραγουδήθηκε με επιτυχία και από τη Μαρινέλλα. Oι dj της δεκαετίας του ’90 διασκεύασαν το Ντιρλαντά σε trance και πρόσφατα σε chill ή up tempo house.

Η εκτέλεση από την ταινία με τον Θανάση Βέγγο είναι μοναδική και δείχνει την τεράστια απήχηση του τραγουδιού αυτού. 

Άλλες εκτελέσεις εκτός την πρωτότυπη από τον καπετάν Κγιννή. 

Οι Στίχοι του διάσημου Καλύμνικου τραγουδιού
Βρε! ντιρλαντά ντιρλάνταντα, – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά και τέζα όλοι – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε για να πάρουμε την Πόλη – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
από την Πόλη τη Χαλή – ντάντα ντιρλάνταντα,
την Ατσαΐνα την Καλή – ντάντα ντιρλάνταντα.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά και τέζα πλάτες – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε για ξανθές για μαυρομάτες – ντάντα τιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά ντιρλανταντά – ντάντα ντιρλάνταντα,
χωρώ τον ‘γώ που δεν τραβά – ντάντα ντιρλάνταντα,
η αδερφή του με τα μας – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά βρε λεβεντόνια – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε και της Μπαρμπαριάς γλαρόνια – ντάντα ντιρλάνταντα.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε ντιρλαντά βρε και βραδιάζει – ντάντα ντιρλάνταντα, βρε κι η κουβέρτα ‘νεστενάζει – ντάντα ντιρλάνταντα, βρε και ο μάγειρας φωνάζει – ντάντα ντιρλάνταντα, ω! ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα.

Ω ντιρλαντά και τέζα όλοι, – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε για να πάρουμε την Πόλη – ντάντα ντιρλάνταντα,
από την Πόλη τη Χαλή – ντάντα ντιρλάνταντα,
την Ατσαΐνα την Καλή – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε τη Χαλή το λιμιωνάρι – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε τη Μαρία του Λισγάρη – ντάντα ντιρλάνταντα,
και πάνω στ’ άσπρο της ποδάρι – ντάντα ντιρλάνταντα, θα πά’ να δέσω παλαμάρι – ντάντα ντιρλάνταντα.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά κι ήρτεν ο κόμπος – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε στον λαιμό ντος των αρχόντω – ντάντα ντιρλάνταντα,
ήρθεν ο κόμπος στο Κομπάλι – ντάντα ντιρλάνταντα,
η Κατερίνα του Τσαγκάρη – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε θα τη βάλω μες στη πλώρη – ντάντα ντιρλάνταντα,
και θα της κάμω γιο και κόρη – ντάντα ντιρλάνταντα.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά βρε ‘σείς λεβέντες – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε θα σας κόψω ‘γώ βιολέντες – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε ολονών ‘πό ένα δύο – ντάντα ντιρλάνταντα,
βρε και του Γιώργου δεν του δίνω – ντάντα ντιρλάνταντα.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω ντα ντα ντα ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα,
Βρε! ντιρλαντά ντιρλάνταντα, – ντάντα ντιρλάνταντα,
ω! ντιρλαντά ντιρλάνταντα – ντάντα ντιρλάνταντα.
 

Το STAR PRIDE αγκυροβόλησε στο μαγευτικό δίαυλο ΤΕΛΕΝΤΟΥ-ΜΥΡΤΙΩΝ


Με 280 επιβάτες το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο προσέγγισε στο  νησί της Καλύμνου και αγκυροβόλησε σήμερα 17/5/2015 από τις 7:00 το πρωί , στο μοναδικό δίαυλο Μυρτιών – Τελέντου και θα παραμείνει μέχρι τις 11 το βράδυ. 

Οι επιβάτες στην πλειοψηφία τους είναι Αμερικανοί οι οποίοι είναι τουρίστες  υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Η κρουαζιέρα αυτή σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναληφθεί άλλες 12 φορές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι επιβαίνοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την μαγευτική Παλιόνησο, άλλοι τον Άγιο Σάββα, άλλοι έμειναν στις Μυρτιές και άλλοι στη Τέλεντο.


ΠΗΓΗ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διακίνησης «σκληρών» ναρκωτικών στην Κάλυμνο

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διακίνησης «σκληρών» ναρκωτικών στην Κάλυμνο. Συνελήφθη επ’ αυτόφωρο 39χρονος ημεδαπός έμπορος ηρωίνης, ο οποίος χρησιμοποιούσε ξεχωριστές «καβάτζες» για την αποθήκευση και πώληση των ναρκωτικών ουσιών. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη δυο άτομα κατηγορούμενοι για αγορά ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν -44,5- γραμμάρια ηρωίνης, -39- ναρκωτικά χάπια, ζυγαριά ακριβείας, 500 ευρώ κ.α. 


Συνελήφθησαν προχθές (16.04.2015) το πρωί στην Κάλυμνο, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων στην οποία συμμετείχε η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, τρεις ημεδαποί ηλικίας 32, 39 και 40 ετών, εμπλεκόμενοι σε υπόθεση σκληρών ναρκωτικών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής, διακίνησης, πώλησης και αγοράς ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι ο 39χρονος κατείχε ναρκωτικές ουσίες (ηρωίνη-χάπια) τις οποίες πουλούσε συστηματικά σε τοξικομανείς του νησιού, χρησιμοποιώντας ως χώρους - «καβάτζες» αποθήκευσης, συνάντησης αγοραπωλησιών και χρήσης δυο εγκαταλειμμένα σπίτια-οικοδομές, στη Χώρα Καλύμνου.

Για την αποτελεσματική καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας του 39χρονου οργανώθηκε στοχευμένη αστυνομική δράση, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίσθηκαν επ’ αυτόφωρο οι τρεις κατηγορούμενοι μέσα στη μια «καβάτζα», τι στιγμή της αγοραπωλησίας δόσεων ηρωίνης.

Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 39χρονο βρέθηκαν στην κατοχή του:

•       Δεκατρία «φιξάκια» που περιείχαν ηρωίνη βάρους 2,3 γραμμαρίων
•       Δυο κινητά τηλέφωνα
•       Ένα ψαλίδι
•       Το χρηματικό ποσό των 148 ευρώ

Ακολούθησε έρευνα στη δεύτερη «καβάτζα» που χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση των ναρκωτικών, καθώς και στο σπίτι του, όπου παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

•       Ποσότητα ηρωίνης βάρους 42,3 γραμμάριων
•       Τριάντα εννέα ναρκωτικά χάπια
•       Μια ζυγαριά ακριβείας
•       Το χρηματικό ποσό των 352,5 ευρώ

Όλα τα παραπάνω ανευρεθέντα κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, τους ασκήθηκε ποινή δίωξη και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιων του κ. Ανακριτή Κω.

Σημειώνεται ότι ο 39χρονος είχε συλληφθεί πριν έξι μήνες για παρόμοια υπόθεση ναρκωτικών (σχετικό το από 07-11-2014 Δελτίο Τύπου μας).


ΠΗΓΗ

Ο Δήμος Καλύμνου προμήθευσε με 4 στολές αστικού τύπου τον Πυροσβεστικό Σταθμό του νησιού

Ο Δήμος Καλύμνου προμήθευσε με 4 στολές αστικού τύπου τον Πυροσβεστικό Σταθμό του νησιού μας. 
Οι συγκεκριμένες στολές είναι κατάλληλες για φωτιές σε σπίτια, αυτοκίνητα κ.τ.λ. Γι’ αυτό όλες οι στολές συνοδεύονται από μπουκάλες οξυγόνου μάσκες και εσωτερικά έχουν επένδυση αλουμινίου.

Η προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να ιδρύσει Πυροσβεστικό Σταθμό β΄ τάξεως στο Δήμο μας που έγινε πραγματικότητα, πέραν της στελέχωσης του με τρείς επαγγελματίες πυροσβέστες και τους προβλεπόμενους εθελοντές που πρέπει να είναι και πιστοποιημένοι, προκειμένου να έχει επιχειρησιακή επάρκεια απαιτούνται να γίνουν όλες εκείνες οι προμήθειες από την Δημοτική Αρχή τόσον σε επίπεδο εξοπλισμού όσον και σε επίπεδο προσωπικού προκειμένου οι πυροσβέστες να ανταποκρίνονται στις δύσκολες απαιτήσεις  μιας φωτιάς.

Γι’ αυτό ο Δήμαρχος ή ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος θα πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε σε μόνιμη βάση να βρίσκονται στο νησί μας οι επαγγελματίες πυροσβέστες και ταυτόχρονα να υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.


ΠΗΓΗ

Διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς

Από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι : 

Στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΥΑ αριθ. 414/2354/12-01-2015 (ΦΕΚ 97/20-01-2015, τ.Β ) για τη διενέργεια Αλιευτικού Τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, εκδόθηκε η  αριθ. 2834/52781/13-05-2015 Εγκύκλιος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας  σχετικά με τις προϋποθέσεις τους όρους και τη διαδικασία για τη διενέργεια του από επαγγελματίες αλιείς , κάτοχους επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών εφοδιασμένων με επαγγελματική άδεια αλιείας με αλιευτικά εργαλεία εκτός της τράτας βυθού (Μηχανότρατα) και του γρίπου (Βιντζότρατα) και επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό παράλληλα με τις επαγγελματικές αλιευτικές τους δραστηριότητες .
      Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου      (τηλ. 22413-64884) , στο  Τμήμα  Αλιείας  της  Δ/νσης  Αγροτικής  Οικονομίας  Κυκλάδων (τηλ. 2281098829) και στα Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου (τηλ. 22430-59419) και Νάξου (τηλ. 22850-23990) .
         
                                                                                             Ε.Π.
                                                                                     Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
                                                                            ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ



Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...