Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγ. Νικολάου

Ο πολιούχος της Καλύμνου Άγιος Νικόλαος τιμήθηκε και φέτος με κάθε λαμπρότητα στο νησί των σφουγγαράδων, την Κάλυμνο.


Το κέντρο της μεγάλης αυτής εορτής των θαλασσινών, όπως είναι φυσικό, ήταν ο περικαλλής ναός του Αγίου, στο δεξιό άκρο του λιμανιού, ο μεγαλοπρεπέστερος και μεγαλύτερος όλων των εκκλησιών της Καλύμνου. Πρόκειται για παγκαλυμνιακή πανήγυρη που καθιερώθηκε εδώ και περίπου 120 χρόνια, δηλαδή από την ανέγερση του ναού. Και κάθε χρόνο οι Καλύμνιοι τιμούν την εορτή αυτή ως δική τους εορτή, και όλα τα σφουγγαράδικα και ψαράδικα καΐκια έχουν στο τιμόνι τους δίπλα την εικόνα του Αγίου Νικολάου.
***
Στον πανηγυρικό Εσπερινό και τη Θ. Λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος συμπαραστατούμενος από μεγάλη ακολουθία ιερέων. Παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, ενώ μεγάλο πλήθος πιστών συνέρρευσε για να τιμήσει τον Άγιο και να προσκυνήσει την αγία εικόνα του και τα τίμια λείψανά του, που φυλάσσονται στο ναό.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο μητροπολίτης τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αγωνιστών της θάλασσας, επαγγελματιών αλλά και ανδρών του ναυτικού και του λιμενικού. Άξιο αναφοράς είναι ότι στο δίσκο των κολλύβων ήταν σχηματισμένη η εικόνα του Αγίου Νικολάου, αντί του σταυρού, γιατί οι Καλύμνιοι πιστεύουν ότι με τα κόλλυβα αυτά τελούν και το μνημόσυνο του ιδίου του Αγίου.
Μετά τη Θ. Λειτουργία η έγινε η λιτάνευση της αγίας εικόνας και των τιμίων λειψάνων. Η ξεκίνησε από την πλατεία του Λιμεναρχείου, υπό τους ήχους της δημοτικής φιλαρμονικής και με τη συνοδεία ανδρών του λιμενικού, που έφεραν στους ώμους τους την εικόνα του αγίου σε βάση επιταφίου, και με τιμητικό άγημα του στρατού.
Προπορεύονταν πρόσκοποι και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθώς και ομάδα παιδιών που κρατούσαν θαλασσινά σύμβολα της Καλύμνου: τιμόνι, καΐκι και σφουγγάρια. Έπονταν  η ακολουθία των ιερέων, τα τίμια λείψανα, ο μητροπολίτης, η εικόνα του αγίου, οι επίσημοι και το πλήθος του κόσμου.
Τέρμα της περιφοράς ήταν η πλατεία Δημαρχείου, όπου ο μητροπολίτης τέλεσε ύψωση άρτου και Σέρβος ιερέας (που ιερουργεί σε ι. μονή της Καλύμνου), έψαλλε το Θεοτόκε Παρθένε στην εθνική του Γλώσσα – τον άρτον δώρισε ο σεβασμιότατος στον κ. δήμαρχο… Μετά την αρτοκλασία η πομπή επέστρεψε, με την ίδια τάξη, στον ι. ναό του Αγ. Νικολάου, και έτσι ολοκληρώθηκε όλο το τελετουργικό της πανήγυρης.
***
Αλλά για τις γυναίκες της ενορίας η γιορτή δεν είχε τελειώσει με τη λιτάνευση. Γυναίκες Είχαν ετοιμάσει, για τους επισήμους, τον ι. κλήρο και τους ιεροψάλτες, τράπεζα αφθονίας με καφέ και πλούσιες λιχουδιές, όλες δημιουργήματα των εκπληκτικών ικανοτήτων τους στη ζαχαροπλαστική.
Και να σημειώσουμε δε ότι στον εσπερινό οι ίδιες γυναίκες είχαν φτιάξει λουκουμάδες και προσέφεραν σε όλο το εκκλησίασμα, σε συσκευασμένα πακέτα αλουμινίου, μαζί με άρτο. Δεν υπήρχε προσκυνητής που να μην πάρει και ένα και δύο πακέτα λουκουμάδες και κομμάτια άρτου όσα έπαιρναν τα χέρια του. Για την κάλυψη όλου του εκκλησιάσματος ο εφημέριος π. Κωνσταντίνος Σμαλιός το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού φρόντισαν (με τη συμπαράσταση των ενοριτών) να κάνουν λουκουμάδες με 68 κιλά αλεύρι και να αγοράσουν 30 άρτους.
Στην πανήγυρη του Αγίου Νικολάου κάθε χρόνο δίνει εξετάσεις και παίρνει πάντα Άριστα η ένθερμη εθελοντική προσφορά και, μαζί, η χουβαρντοσύνη της Καλυμνιάς γυναίκας.   








ΠΗΓΗ : http://www.argokalymnos.gr

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...