Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Διοικητική Επανάσταση, διάφανη η λειτουργία του Δήμου


Τα πολλά λόγια για τη διαφάνεια καταντούν κενή ρητορεία, αν δεν θεσπίζονται οι αναγκαίες λειτουργίες που θα καθιστούν αναπότρεπτη και υποχρεωτική τη διαφάνεια και τον πλήρη συντονισμό της διοικητικής «μηχανής». Αυτό ακριβώς ξεκινά να εφαρμόσει ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος.
Και παλιότερα είχε μιλήσει για «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και, μαζί, για προβολή στο διαδίκτυο της λειτουργίας κάθε υπηρεσίας του Δήμου. Τότε δεν τα κατάφερε, έπεσε πάνω σε «παγόβουνα», όλοι έκαναν σαν να μην άκουσαν τίποτα από το δήμαρχο και το θέμα «έκατσε». Αυτή τη φορά η προσπάθεια είναι μεθοδική, μελετημένη καλύτερα, με ξεκάθαρο  οργανωτικό πλαίσιο και σχεδιασμό που καταλήγει στη διαδικτύωση όλων των υπηρεσιών και γραφείων του Δήμου. Τώρα πια δε θα… χάνονται τα έγγραφα στα γραφεία. Θα έχουν ηλεκτρονική μορφή, άμεσα θα και υποχρεωτικά θα έρχεται στα χέρια του αρμόδιου υπαλλήλου, αλλά και ελεύθερα θα τα διαβάσει ο κάθε πολίτης στο διαδίκτυο.
Την απόφασή του αυτή ο κ. δήμαρχος τη γνωστοποίησε στα ΜΜΕ, καταρχήν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ, στις 13.5.10, στο δημοτικό μέγαρο. Τότε δέχτηκε ερωτήσεις που «έβγαζαν» επιφύλαξη ή αναμονή μέχρι να φανεί κάτι συγκεκριμένο. Και το συγκεκριμένο ήρθε στις 17.5.10, όταν στο Αναγνωστήριο κάλεσε τους διευθυντές των υπηρεσιών του  Δήμου, για να τους δώσει την πρώτη ενημέρωση με τον εκπρόσωπο εταιρίας, στην οποία ανάθεσε η δημοτική Αρχή την διαδικτύωση των υπηρεσιών.
Ποιο είναι ακριβώς το καινούριο που έρχεται στη διοίκηση και λειτουργία του Δήμου; Ο κάθε υπάλληλος από το πρωί, μόλις πάει στη δουλειά του, θα βρει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, μέσω διαδικτύου, τα έγγραφα που του έχουν σταλεί, για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εργασίες και ενέργειες.
Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο σημαντικό: την όλη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και τα έγγραφα που θα κυκλοφορούν διαδικτυακά, θα μπορεί ο κάθε πολίτης, μπαίνοντας στο διαδίκτυο, να τα διαβάσει και να παρακολουθεί την εξέλιξη που θα έχουν. Επομένως, ο υπάλληλος:  1) δεν μπορεί να προφασίζεται ότι δεν πήρε το έγγραφο, 2) δεν μπορεί να πει ότι το προωθεί το έγγραφο ή την υπόθεση και να μην κάνει τίποτα, 3)  δεν μπορεί να ακολουθεί τους δικούς του χαλαρούς ρυθμούς, 4) θα πρέπει να πηγαίνει πρωί στη δουλειά του και να μένει εκεί (να μην τρέχει σε δικές του δουλειές), και 5) θα μπορεί να εργάζεται ακόμη και όταν είναι ελαφρά άρρωστος και μένει στο σπίτι, γιατί και από το σπίτι του θα έχει στον κομπιούτερ του όλη τη γραφειοκρατία του Δήμου και θα βλέπει τι τον περιμένουνε να κάνει. Η λειτουργία του Δήμου θα είναι διάφανη, διαφανές κρύσταλλο, όχι… ημιδιαφανές.
Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στη διοίκηση του Δήμου και στη πολυσυζητημένη διαφάνεια. Ολες οι οικονομικές πράξεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και όλων των δ/ντών υπηρεσιών θα ελέγχονται από την κοινωνία. Ολα στο φως, όλα στο διαδίκτυο, όπως έδωσε τη «γραμμή» και αδιαπραγμάτευτη κυβερνητική αρχή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Πολύ σύντομα όλοι οι Δήμοι θα υποχρεωθούν να μπουν σ’ αυτό τον τρόπο δουλειάς, ώστε είναι παραγωγικοί και, συνάμα, να υπόκεινται σ’ αυτό τον κοινωνικό έλεγχο, για να μην σκέφτονται καν την κομπίνα. Γιατί οι Δήμοι ανά την Ελλάδα είχαν καταντήσει οι «μηχανές» ροκανίσματος του δημόσιου χρήματος, άντρα διαφθοράς, τα οποία μάλιστα έτυχαν και υπουργικών συγκαλύψεων από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τώρα, τελειώνει αυτό το «παιχνίδι» �και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ο Δήμος της Καλύμνου γίνεται πρωτοπόρος και πολύ πιο προχωρημένος από τις μέχρι σήμερα απαιτήσεις της κυβέρνησης. Είναι πρωτοβουλία του κ. δημάρχου και επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι όποιος θέλει να πολιτευτεί με διαφάνεια, καθαρότητα και χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, θεσπίζει διαδικασίες που «δένουν» και τον ίδιο και τους συνεργάτες του αλλά και τους ψηφοφόρους-δημότες, που ναι μεν θέλουν τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, αλλά την απαιτούν για τους άλλους και όχι για τον εαυτό τους.
Είναι τόσο ρόδινα και ωραία όλα; Θα πετύχει αυτή η απόπειρα κ. Γ. Ρούσσου; Ασφαλώς δεν είναι όλα ρόδινα και ωραία, αλλά η απόπειρα θα πετύχει, γιατί δεν απλά «κέφι» του δημάρχου η διαφάνεια στη διοίκηση του Δήμου και στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αλλά αμετάκλητη και ανυποχώρητη πολιτική του Γ. Παπανδρέου καθώς και όλων πια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η χώρα μας έσπασε όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ στη διαφθορά και όλοι απαιτούν πια από εμάς καθαρή πολιτική λειτουργία. Επομένως, η πολιτική του κ. Γ. Ρούσσου έχει δυνατές «πλάτες».
Ενα πρόβλημα σοβαρό υπάρχει και να δούμε πώς θα ξεπεραστεί: ο κ. Ρούσσος θέλει να βάλει τη «μηχανή» του Δήμου να τρέχει με υψηλές ταχύτητες, αλλά ποιο ποσοστό των υπαλλήλων διαθέτουν: α) τα «κυβικά» (καλή γνώση υπολογιστών), β) τη θέληση (πιο βολική η άπραγη γαλήνη και η «εξακτίνωση» τις ώρες εργασίας), και γ) τη νοοτροπία να προσαρμοστούν πιο σύντομα στο νέο «κλίμα»; Εδώ είναι τα δύσκολα. Ομως η αλλαγή είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν χρειαστεί πολύ «σπρώξιμο».  Το τρένο ξεκίνησε. Οποιος δεν αντέχει το ταξίδι, υπάρχει και η συνταξιοδότηση… Οι νεότεροι, υποχρεωτικά, θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία.


Πηγή :  www.argokalymnos.gr/

Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...