Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα στη Κάλυμνο από την εκπομπή Μένουμε Ελλάδα

Κάλυμνος το νησί του Βάθους και του Ύψους. Η ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή ''Μένουμε Ελλάδα'' της 23/3/2015 πρόβαλε το νησί της Καλύμνου με ιδιαίτερη αναφορά στις καταδύσεις με σκανταλόπετρα που είναι η ίδια η ιστορία του νησιού αυτού, αφού εδώ και αιώνες η Κάλυμνος είναι γνωστή στον κόσμο ως το νησί των σφουγγαράδων.

Οι πρώτοι σφουγγαράδες γυμνοί, με την δική τους αναπνοή, κρατώντας την επίπεδη πέτρα με συγκεκριμένο σχήμα δεμένη σε σχοινί, κατέβαιναν στο βυθό για να ψαρέψουν τα σφουγγάρια, ενώ την άλλη άκρη του σχοινιού την κράταγε άλλος σφουγγαράς κατάλληλα εκπαιδευμένος πάνω στο σφουγγαράδικο καΐκι.

Όμως αυτή είναι η μία όψη του νησιού.

Υπάρχει και η άλλη που είναι το ύψος.

Από το 1997 ο τότε Δήμαρχος Διακομιχάλης Δημήτρης μαζί με τον Ιταλό πρωταθλητή της αναρρίχησης Andrea di Bari, που ήδη είχε επισκεφτεί το νησί και είχε ανοίξει κάποιες ελάχιστες διαδρομές, ξεκίνησαν τη μεγάλη προσπάθεια ώστε σήμερα η Κάλυμνος να είναι ίσως ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Οι Δημοτικές αρχές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, με τη καθημερινή και άοκνη ενασχόληση του κυρίου Γιώργου Χατζησμάλη, σε συνδυασμό με την σύμβαση που υπέγραψε και πάλι ο Δημήτρης Διακομιχάλης το 2012 με την πολυεθνική THE NORTH  FACE για τρία χρόνια, η Κάλυμνος με τις 2.500 διαδρομές, με τα εκπληκτικά αναρριχητικά πεδία με την άριστη ποιότητα βράχου, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εκτός του ότι είναι χώρος υποδοχής των κορυφαίων αναρριχητών σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2014 ξεπέρασε τις διακόσιες χιλιάδες διανυκτερεύσεις αναρριχητών κάθε ηλικίας.

Δίκαια λοιπόν η Κάλυμνος είναι το νησί του Βάθους και του Ύψους. 


Πηγή: http://www.tominews.gr/


Ένα ελληνικό νησί στα κορυφαία στον κόσμο για αναρρίχηση με 4.000 διαδρομές

  Στους 12 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου κατατάχθηκε η Κάλυμνος για το 2023. Τον κατάλογο ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοφιλής...